Lărgirea plajelor din Constanța, în pericol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lucrările stagnează

Lărgirea plajelor din Constanța, în pericol

• A spus-o ministrul Mediului
Justiție 21 Noiembrie 2014 / 00:00 2697 accesări

Așa cum a promis luna trecută, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a revenit la Constanța, zilele acestea, pentru a vizita organizările de șantier de pe plajele din localitate. Oficialul a urmărit, de miercuri, 19 noiembrie, și până ieri, stadiul lucrărilor proiectului implementat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL), care dorește salvarea zonelor costiere ale litoralului românesc de la eroziune, oprirea înaintării apei către uscat şi extinderea plajei turistice. Proiectul, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 2 - Reducerea Eroziunii Costiere, din Fondul de Coeziune, îşi propune realizarea de măsuri de protecţie a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Proiectul constă în lucrări de reparaţie a digurilor de larg existente, construcţia de noi diguri, reabilitarea şi prelungirea digurilor de protecţie, construcţia de diguri de protecţie a zonei înnisipate şi a unor diguri îngropate, demolarea unor structuri existente şi lucrări de înnisipare artificială pentru lărgirea plajei litoralului românesc cu până la 120 de metri.

ÎNTÂRZIERI MAJORE LA LUCRĂRILE DIN MAMAIA Una din opririle ministrului a fost la plaja din zona Mamaia Sud, unde s-a întâlnit cu executantul tehnic. La fel ca și data trecută când a vizitat Constanța, Korodi nu a fost mulțumit de ce a găsit aici. Potrivit oficialului, lucrările de șantier continuă să întârzie. El a spus că va reveni la Constanța în curând, însă va face o vizită inopinată, astfel încât să îi poată lua pe nepregătite pe executanții lucrărilor. În cazul în care, la următoarea sa vizită, compania din Austria care coordonează lucrările nu se mobilizează, ministrul a precizat că vor exista sancțiuni. ”Mi s-a spus că anumite elemente birocratice au împiedicat începerea lucrărilor. Însă, dacă nu văd o mobilizare, se vor aplica penalizări, urmând apoi și procedurile de reziliere a contractului”, a precizat ferm ministrul. Potrivit reprezentantului companiei austriece, Bogdan Mărgineanu, de curând s-au obținut avizele favorabile, iar lucrările au demarat la 7 noiembrie.

PLAJA MODERN STĂ MAI BINE LA CAPITOLUL REABILITARE În ceea ce privește șantierul de lucru ce se ocupă cu protecția și reabilitarea plajelor litorale din zona plajei Modern, ministrul Mediului nu s-a arătat în totalitate nemulțumit. Aici, lucrările celor patru proiecte, coordonate de o echipă olandeză, au întârzieri de două săptămâni. Și asta pe fondul vremii nefavorabile, potrivit lui Korodi. În schimb, aici, toate cele patru șantiere sunt deschise, sunt materiale cu care se lucrează și există șanse reale ca, până în sezonul estival care urmează, plajele să fie reabilitate. Valoarea proiectului este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro - finanţare nerambursabilă europeană, 24.726.008 de euro - finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 43.416 de euro - contribuţia beneficiarului (ABADL).



12