Lecţie tulburătoare despre iertare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lecţie tulburătoare despre iertare

Eveniment 21 Decembrie 2009 / 00:00 864 accesări

Sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină, sâmbătă seară, constănţenii sfidând frigul şi zăpada pentru a-l putea asculta pe maestrul Tudor Gheorghe. Publicului constănţean i s-a pregătit un moment special, „un concert ca şi România, cu disperare, cu frustrare, dar şi cu iertare şi speranţă”, o lecţie tulburătoare despre sacrificiu, revoltă şi iubire, dincolo de cuvinte.

Spectatorii constănţeni care au urmărit concertul, o veritabilă desfăşurare de forţe şi energii creatoare, s-au putut considera privilegiaţi că au ascultat... „Degeaba...?!”. Doar craiovenii şi bucureştenii au mai avut această posibilitate, numărul impresionat al artiştilor care au urcat pe scenă - corişti şi instrumentişti - făcând dificilă susţinerea concertului în alte oraşe ale ţării. Pentru constănţeni, evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor, cu sprijinul Hotelului Flora - care a asigurat cazarea muzicienilor -, Consiliului Judeţean Constanţa, Primăriei Municipiului Constanţa şi al Direcţiei Judeţene de Sport.

Concertul „Degeaba...?!” a reprezentat, după cum a precizat însuşi Tudor Gheorghe, „o radiografie laser a societăţii româneşti, făcută în cei 20 de ani: ce-am vrut noi să se întâmple în 20 de ani şi ce s-a ales”. „Eroii Revoluţiei Române zac la Bucureşti într-un cimitir protocolar, rânduiţi frumos, păziţi de soldaţi, de parcă ne-ar fi teamă să nu iasă afară şi să spună adevărul”, a afirmat maestrul Tudor Gheorghe. Necruţător cu intelectualitatea „revoluţionară” şi cu clasa politică românească ce a schimbat „pulovărul” de la Revoluţie cu mult mai confortabilele „costume ale foştilor activişti de partid”, Tudor Gheorghe a oferit o lecţie de civism. Corul Filarmonicii „Oltenia” din Craiova şi orchestra condusă de maestrul Marius Hristescu au dat amploare strigătului de revoltă şi de indignare, cu care a empatizat cei aproximativ 800 de spectatori prezenţi în sala Casei de Cultură. Colindele post-revoluţionare, precum „Colindul parlamentarului” au fost apreciate de către public. „Ia-ne Doamne orice perspectivă/Roză, tricoloră, cum o fi(...)/Dar ne redă verbul a iubi” este mesajul profund care răzbate din cel mai recent spectacol, marca Tudor Gheorghe.

Chiar dacă concertul „Degeaba...?!” a fost un eveniment aparte, diferit faţă de momentele cu care ne-a obişnuit trubadurul, el a constituit, totuşi, un îndemn adresat publicului tânăr pentru întoarcerea la cultură, la respect şi la valorile perene. Din originalul spectacol, conceput de Tudor Gheorghe în urmă cu 15 ani, răzbate un puternic mesaj social de bun-simţ şi revoltă, însă nu o revoltă sinonimă cu deznădejdea şi resemnarea. Iertarea şi mai ales încrederea într-o generaţie „făcătoare de Românie”, în care Tudor Gheorghe şi-a pus toată speranţa. Spectacolul s-a încheiat într-o notă optimistă cu „o transfigurare elevată a stării de colinde”, concepută de maestrul Marius Hristescu.

În această iarnă, Tudor Gheorghe ne pregăteşte o nouă surpriză. Rapsodul va reveni la Constanţa, în luna februarie, cu „Anotimpurile Iarna-Primăvară”, pentru a ne scoate din starea de somnolenţă a spiritului pe care o va înlocui cu speranţa unui nou început.



12