Li se cer despăgubiri uriașe pentru a recupera propriile terenuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unde birocrația se întâlnește cu absurdul

Li se cer despăgubiri uriașe pentru a recupera propriile terenuri

Administrație 26 Ianuarie 2016 / 18:59 4447 accesări

Zeci de locuitori din Mircea Vodă care așteaptă de aproape 25 de ani să recupereze terenurile moștenite au aflat marți vestea proastă de la evaluatorul Fruvimed

Zeci de locuitori din Mircea Vodă care așteaptă de aproape 25 de ani să recupereze terenurile moștenite au aflat marți vestea proastă de la evaluatorul Fruvimed

Ion Panțuru: „Suntem obligați să plătim noi pentru o investiție care nu a fost realizată cu acordul nostru și de pe urma căreia nu am avut niciun beneficiu”

Ion Panțuru: „Suntem obligați să plătim noi pentru o investiție care nu a fost realizată cu acordul nostru și de pe urma căreia nu am avut niciun beneficiu”

Viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Mircea Vodă, George Ionașcu

Viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Mircea Vodă, George Ionașcu

Metehnele comunismului se fac resimțite chiar și la 26 de ani de la prăbușirea regimului. Iar cel mai grav este că cei care au cel mai mult de suferit din cauza acestei „moșteniri” sunt tot oamenii de rând, care nu pot beneficia de propriile drepturi. O asemenea situație întâlnim în comuna Mircea Vodă, unde zeci de locuitori așteaptă de aproape 25 de ani să recupereze mai multe terenuri pe care le-au moștenit. Este vorba despre mai multe parcele ajunse în proprietatea statului în urma colectivizărilor din anii '50 și pe care posesorii de drept le-au revendicat. Pentru că autoritățile nu au avut posibilitatea să retrocedeze exact terenurile proprietarilor, au decis să ofere parcele aflate în proprietatea statului, drept compensație. Pentru câteva zeci de moștenitori din Mircea Vodă, Agenția Domeniilor Statului (ADS) a pus la dispoziție, în urmă cu zece ani, mai multe terenuri, cu suprafața totală de 248 ha, ce fuseseră administrate de către SC Fruvimed SRL, firmă care se află în faliment și a pierdut dreptul de exploatare a parcelelor respective. Toate par bune și frumoase în acest punct. Teoretic, oamenii ar trebui să își primească bunurile la care au dreptul, astfel încât toată lumea să fie mulțumită. Practic, pentru a intra în posesia terenurilor care li se cuvin, beneficiarii trebuie să scoată, în total, aproape 200.000 de lei din buzunar. Cum s-a ajuns la o asemenea absurditate? Cu „ajutorul” birocrației și al legislației prost aplicate.

PLĂTESC PENTRU INVESTIȚIILE EȘUATE ALE ALTORA Concret, locuitorii trebuie să plătească plantațiile de viță-de-vie pentru care Fruvimed nu a apucat să își recupereze banii. Mai ciudat este faptul că această obligație a fost instituită în baza articolului 19 din Legea nr. 1/2000, care, deși era în vigoare la momentul în care s-au pus la dispoziție terenurile, a fost abrogat între timp. Pentru a stabili ce soluții se pot aplica în acest caz, Comisia de Fond Funciar din cadrul Primăriei Mircea Vodă a convocat o întâlnire cu moștenitorii care așteaptă să își primească terenurile. După cum era de așteptat, dezbaterea a fost destul de aprinsă. „Nu este corect să plătim noi pentru o investiție care nu a fost realizată cu acordul nostru și de pe urma căreia nu am avut niciun beneficiu. Statul a luat pământul bunicilor noștri, iar noi suntem obligați, practic, să îl răscumpărăm. Nu avem nicio vină că Fruvimed a dat faliment și nu a putut recupera toate investițiile”, a spus Ion Panțuru, care așteaptă de 18 ani să i se retrocedeze un teren de 13 ha moștenit de la bunica sa. La fel spun și ceilalți locuitori aflați în această situație, care se tem că nu își vor mai recupera niciodată bunurile cuvenite. „Am merge să ne cerem drepturile în instanță, dar ne temem că procesul de retrocedare va fi tergiversat. Oricum am așteptat prea mult”, au spus alți moștenitori.

MAI MULTĂ AȘTEPTARE În aceste condiții, locuitorii pot acționa în două direcții. „Vom cere la Comisia Județeană de Fond Funciar din cadrul Prefecturii să anuleze documentul care îi obligă pe moștenitori să plătească pentru investițiile nerecuperate de Fruvimed. Acel document a fost validat în baza unui articol de lege care nu mai este în vigoare. Dacă nu va fi anulat actul, vom sugera moștenitorilor să accepte terenurile, dar să conteste în instanță valoarea care li se cere”, a spus viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Mircea Vodă, George Ionașcu. În primă fază, reprezentanții Primăriei Mircea Vodă au promis că vor merge în 27 ianuarie la Prefectură să ceară anularea actului care le impune moștenitorilor să scoată bani din buzunar. Dar asta înseamnă că moștenitorii mai au de așteptat până când vor primi bunurile la care, de fapt, au dreptul.



12