S-a scris istorie la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB) din Constanța! Într-un singur an, între 1 septembrie 2014 și 24 septembrie 2015, elevii colegiului au câștigat împreună 12 medalii la olimpiadele internaționale. Vorbim de 8 elevi, care au reușit să obțină cele mai bune rezultate din întreaga istorie a liceului. ”E un palmares greu de anticipat, care va fi greu de egalat în următorii ani. E un vârf de potențial, cu mai mulți elevi implicați în mai multe olimpiade, și sperăm să fie continuat, pentru că deja avem anunțați doi elevi - Hakan Kalila și Răzvan Efrim, convocați pentru lotul lărgit al României la următoarea Olimpiadă Internațională de Științe pentru Juniori, care va avea loc în decembrie, în Coreea de Sud”, a precizat directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară.
EXPERIENȚA I-A ÎNVĂȚAT Secretul atingerii performanței, spune directorul colegiului, este cumulul de experiență dobândit în aceste întreceri. ”Se face un transfer de experiență de la un elev la altul. Odată ce au ajuns să câștige, s-au instruit și ei, și profesorii cum anume trebuie să abordeze materia”, potrivit prof. Nicoară. Dacă, în urmă cu câțiva ani, în cadrul competițiilor se punea accent doar pe aspectele teoretice, în momentul de față cerințele s-au schimbat radical. ”Am constatat, din spusele candidaților și profesorilor care i-au pregătit, că aceste întreceri au un caracter aplicativ tot mai intens, iar probele practice sunt tot mai inventive, mai numeroase și mai interesante. Doar prin informația în sine, nedublată de preocuparea de a ști și a face, nu mai poate fi atinsă performanța”, a explicat prof. Nicoară.
MIRCIST ÎN CLASA A X-A, ADMIS DEJA LA UNIVERSITATE Dan Neagoe, elev în clasa a X-a, este unul dintre cei opt tineri care au completat bogatul palmares al liceului, alături de Costin Dobrin, Diana Catană, Paul Haidu Gerea, Hakan Kalila, Teodor Iliant, Irina Crăciun și Fatima Husein. Cu câteva zile în urmă s-a întors din Brazilia, unde a participat la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului. Acolo a obținut medalia de argint, și asta după ce în decembrie 2014 a primit bronzul la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori. De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării i-a asigurat deja un loc la facultățile din România, unde este declarat admis fără să susțină examenul. ”Voi continua preocuparea pentru fizică și chimie și voi urma Facultatea de Medicină. Nu sunt foarte hotărât dacă va fi în România sau în străinătate”, a spus Dan. Tânărului îi place să iasă la film, să asculte muzică și să citească, iar cei care îl cunosc povestesc despre el că este un elev care culege informații de peste tot și din toate. ”Se pregătește pentru olimpiade, în timpul liber neînvățând. Uneori crede că se distrează și de fapt învață, alteori crede că învață și de fapt se distrează”, a mărturisit directorul CNMB. Și profesorii care l-au pregătit au doar cuvinte de laudă la adresa sa. ”Dan este un copil deosebit. E suficient să-i dai o indicație, o trimitere, iar el studiază. Este superb să lucrezi cu astfel de copii”, a spus profesorul său de fizică, Adina Dogărescu. ”El are un profil de performer, care presupune competențe speciale, lucru care s-a dobândit cu efort, cu dăruire și pasiune”, a subliniat și profesorul de chimie Doina Bălașa.
Distincție pe care doar 54 de instituții o au în lume
Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” va primi mâine o distincție specială conferită de Ministerul Educației din Franța, care exprimă recunoașterea în spațiul francofon a preocupării liceului pentru cultura franceză. ”Ambasadorul Franței în România va înmâna echipei colegiului un premiu - locul I pe țară pentru importanța pe care școala noastră o acordă limbii franceze, a implicării în proiecte și parteneriate francofone, împreună cu titlul ”La belle France education”“, a precizat prof. Vasile Nicoară. Potrivit reprezentanților unității de învățământ, la nivel mondial există doar 54 de instituții școlare care au primit în 2015 această distincție, iar 7 din ele sunt din România.