Liderii UE vor crearea rapidă a unei forțe frontaliere europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Până la mijlocul anului viitor

Liderii UE vor crearea rapidă a unei forțe frontaliere europene

Externe 18 Decembrie 2015 / 14:52 519 accesări

Liderii statelor UE reuniți la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, s-au pronunțat pentru crearea rapidă a unei forțe frontaliere a UE, în vederea ținerii mai eficiente sub control a fenomenului migrației, a transmis Reuters, vineri. Până la jumătatea anului viitor, statele UE ar urma să stabilească detaliile noii forțe, a cărei creare a fost propusă de Comisia Europeană anterior în cursul acestui an.La finalul primei zile a summitului UE, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că, în pofida strategiei decise de liderii statelor membre în ultimele luni, pentru a limita fluxul de migranți către Europa, încă există un deficit în privința implementării măsurilor adoptate.”Pentru ca integritatea spațiului Schengen să fie salvgardată, este indispensabil să recâștigăm controlul asupra granițelor externe”, a spus Tusk.UE susține că dorește să-i ajute pe refugiații sirieni și din alte zone de conflict care sunt eligibili pentru azil în UE, spre deosebire de alți migranți care vor să ajungă în Europa din motive exclusiv economice.

Anul 2015 ar urma să fie marcat de un nou număr-record de refugiați și persoane strămutate în lume, mai mare decât cel din 2014, care a fost de 59,5 milioane, potrivit unui raport publicat vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați. Având în vedere că numărul refugiaților, solicitanților de azil și persoanelor strămutate a continuat să crească în 2015, probabil cifra va depăși cu mult pragul de 60 de milioane, afirmă experții. În prima jumătate a lui 2015, cel puțin 5 milioane de persoane suplimentare considerate ca fiind strămutate au fost contabilizate. 4,2 milioane au fost strămutate în interiorul țării, în timp ce 839.000 au trecut granița. În primul semestru al lui 2015, Europa s-a confruntat cu un număr fără precedent de migranți care au sosit traversând Mediterana, majoritatea din Siria și din alte țări afectate de războaie. Având în vedere că foarte mulți migranți au sosit după iunie 2015, ei nu au fost luați în calcul în raportul UNHCR.

Numărul refugiaților la nivel mondial a crescut cu 45% din 2011 încoace. Țările din Africa subsahariană găzduiesc cei mai mulți refugiați (4,1 milioane), urmate de cele din Asia și Pacific (3,8 milioane), Europa (3,5 milioane), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (3 milioane). 753.000 de refugiați trăiesc pe continentul american. Totodată, circa un milion de persoane au solicitat azil în 155 de țări, în prima jumătate a anului, aproape de două ori mai multe decât în primul semestru al anului 2014 (558.000). Germania a primit cel mai mare număr solicitări de azil în primul semestru (159.000), în comparație cu 173.100 pentru întreg anul 2014. Germania este urmată de Rusia, care a primit 100.000 de solicitări de azil, în special din Ucraina. SUA se află pe locul al treilea, cu 78.200 de solicitări de azil. Numărul persoanelor strămutate pe teritoriul țării (IDP), adică cele care și-au părăsit casele, însă nu au părăsit țara, se ridica la mijlocul lunii iunie la 34 de milioane, cu 2 milioane de noi IDP în prima jumătate a anului. De asemenea, UNHCR a contabilizat 3,9 milioane de apatrizi în prima jumătate a anului.

Citește și:

”Ţările est-europene care nu acceptă refugiaţi riscă diminuarea fondurilor”

Un german din doi se teme de viitor

Incendiu la un centru de azilanți din Germania

Comisia Europeană propune un sistem voluntar de preluare a unor refugiați din Turcia

România suplimentează numărul de centre pentru refugiați

Primul val de imigranți la Constanța

Graniţele statelor membre, încălcate fără drept de apel?

„Refugiați” - cuvântul german al anului 2015

Taguri articol


12