Locuitorii din Medgidia vor fi obligați să separe deșeurile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Colectarea selectivă - bună, dar scumpă

Locuitorii din Medgidia vor fi obligați să separe deșeurile

Administrație 04 Decembrie 2015 / 19:22 1008 accesări

Românii încă nu sunt familiarizaţi cu colectarea selectivă a deşeurilor. Unora nu li se pare nici uşor şi nici la îndemână să aibă un sac pentru cartoane/hârtii, altul pentru sticle, unul separat pentru plastic şi altul pentru deşeurile menajere. Asta în condiţiile în care în alte state, şi doar pe alocuri la noi, oamenilor nu li se pare a fi o mare pacoste dacă aruncă gunoaiele în europubele diferite. Situația se complică din moment ce România este obligată, după aderarea la Uniunea Europeană (UE), să desființeze gropile neconforme de gunoi și să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor cel puţin pentru hârtie, mase plastice, metale şi sticlă.

IMPLICAŢII Ce se întâmplă, însă, în teritoriu? În ultimii ani, doar câteva administraţii locale au obținut bani europeni pentru a construi staţii de sortare a deşeurilor. Vizavi de obligativitatea de a colecta selectiv deşeurile, nu toţi primarii sunt încântaţi. Şi asta pentru că, spun ei, acest gen de colectare ar implica costuri foarte mari, pe care nu şi le permit. Alții, însă, afirmă că selectarea gunoaielor de către cetățeni este singura metodă de a face economii la bugetul local. Printre aceștia se numără și primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, care a spus că Ministerul Mediului îi obligă să plătească, anual, 100 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată la groapa de gunoi. „La o populație de 40.000 de locuitori, Medgidia aruncă anual aproximativ 14 tone de deșeuri. Asta înseamnă că noi „aruncăm la gunoi” aproape 1,5 milioane de lei. Suma este mult prea mare”, a spus Iordache. Întrebat cum pot fi reduse aceste cheltuieli, edilul din Medgidia a declarat că administrația locală pregătește un plan prin care locuitorii vor fi obligați să colecteze selectiv deșeurile. ”Vor fi două tipuri de pubele. Într-unul vor fi depozitate deșeuri umede, însemnând resturi menajere din materiale organice, iar în altul deșeuri uscate, hârtie, plastic, textile ori mobilă”, a afirmat Iordache. El a punctat că planul nu va fi pus în aplicare prea curând, din cauza costurilor mari. „Trebuie să facem rost de bani și abia apoi vom implementa proiectul”, a spus primarul Medgidiei.

REȚETĂ DE SUCCES Ceva mai harnice au fost autoritățile din Cernavodă, care au implementat încă din 2012 un proiect privind colectarea selectivă a deșeurilor. „De trei ani, cetățenii orașului s-au obișnuit să separe deșeurile: hârtie, plastic și resturi menajere. Pentru a realiza acest lucru, Primăria a desfăşurat o amplă campanie de informare a populaţiei privind principiile colectării selective”, a spus Hânsă. Rămâne de văzut câte dintre administraţiile locale se vor adapta şi care vor fi măsurile pe care le vor aplica pentru separarea deșeurilor.

Citește și:

Depozitul de deşeuri din Medgidia, în curs de desființare



12