Lupta împotriva Statului Islamic golește buzunarele coaliției

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un război de milioane

Lupta împotriva Statului Islamic golește buzunarele coaliției

Externe 23 Octombrie 2014 / 00:00 589 accesări

Peste 420 milioane de dolari au costat, până acum, operaţiunile militare împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI), în contextul în care Pentagonul a anunţat că lupta împotriva jihadiştilor costă statul american peste şapte milioane şi jumătate de dolari pe zi. Iar această ofensivă costisitoare s-ar putea întinde pe o perioadă extrem de lungă. Militanţii grupării teroriste amenință că nu vor renunţa la luptă până când nu vor arbora steagul negru al SI pe Palatul Buckingham şi pe Casa Albă. Amenințarea vine de la Abdullah Elmir, un adolescent australian convertit la Islam. Are 17 ani şi este cel mai nou militant al grupării SI. Occidentul ia în serios ameninţările. Mai ales că numărul teroriştilor sporeşte alarmant. Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că, în fiecare săptămână, cinci britanici pleacă în Irak sau Siria, pentru a se alătura SI. Iar Canada, care a trimis avioane de luptă împotriva extremiştilor, a ridicat nivelul de alertă teroristă de la scăzut la mediu.

Dincolo de ameninţări, pe teren, luptele continuă. Teroriştii au reluat asediul asupra oraşului Kobane, de la graniţa dintre Siria şi Turcia, după ce la sfârşitul săptămânii trecute băteau în retragere. Ofensiva SI continuă şi în alte zone din Siria. În centrul ţării, o femeie acuzată de adulter a fost ucisă prin lapidare chiar de tatăl ei, ajutat de mai mulţi extremişti. Ca o ironie a sorţii, teroriştii luptă chiar cu arme occidentale, după ce SUA au anunţat că este posibil ca un transport de arme destinat luptătorilor kurzi din Kobane să fi intrat din greşeală pe mâinile islamiştilor.

AVIOANE SI DISTRUSE Regimul condus de Bashar al-Assad afirmă că a distrus două dintre cele trei avioane capturate de gruparea Stat Islamic de pe aeroporturile militare siriene pe care le controlează jihadiştii. Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a anunţat vineri că gruparea Stat Islamic (SI) foloseşte trei avioane militare capturate de la armata siriană, pentru a antrena piloţi, cu sprijinul unor foşti membri ai armatei irakiene din timpul lui Saddam Hussein. Mai mulţi martori au informat OSDO că au văzut de mai multe ori avioane zburând la altitudine mică, pentru a nu fi reperate de radare, după ce decolaseră de pe aeroportul militar sirian Al-Jarrah, aflat sub controlul SI şi situat în estul oraşului Alep. ”Teroriştii au zburat cu trei avioane vechi, dar aparatele noastre au decolat imediat şi au distrus două dintre aceste aeronave care erau în curs de aterizare. Al treilea avion a fost ascuns de jihadişti”, a explicat ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, care a precizat că al treilea avion este inutilizabil şi că forţele regimului îl vor distruge după ce îl vor găsi. Ministrul a adăugat că scopul capturării celor trei avioane era să permită Guvernului de la Ankara, ostil regimului condus de Bashar al-Assad, să creeze o zonă de interdicţie aeriană, sub pretextul că teroriştii deţin acum avioane. Turcia vrea să fie create zone demilitarizate în nordul Siriei, dublate de o zonă de interdicţie aeriană, pentru a proteja refugiaţii sirieni care fug din cauza războiului.

AFACERI DE RĂZBOI SUA intenţionează să vândă Irakului obuze antitanc în valoare de 600 de milioane de dolari, în vederea consolidării armatei irakiene, pe fondul ofensivei declanşate de islamiştii din gruparea Stat Islamic (SI). Proiectul intervine în urma deciziei privind accelerarea vânzărilor de arme, printre care rachete Hellfire, rachete pentru elicoptere, armament şi muniţii, către forţele irakiene care încearcă să respingă atacurile combatanţilor din SI în nordul şi vestul ţării. Contractul de vânzare include 46.000 de obuze antitanc destinate tancurilor de fabricaţie americană A1 Abrams, precum şi ajutor logistic şi tehnic, au anunţat oficiali americani.

Acordul confirmă creşterea susţinerii americane pentru Bagdad, pe fondul intensificării luptelor din Irak, unde forţele guvernamentale şi combatanţii kurzi participă la confruntări împotriva grupării Stat Islamic pe mai multe fronturi. Departamentul de Stat a aprobat, luni, proiectul privind vânzarea de arme către Irak, iar Congresul are la dispoziţie 30 de zile pentru eventuale obiecţii, urmând ca, ulterior, acordul să fie validat. După această perioadă de 30 de zile, cele două ţări vor stabili detaliile contractului. Pentagonul a livrat deja Irakului, anul acesta, muniţii şi arme în valoare de 650 de milioane de dolari, inclusiv obuze antitanc, mitraliere, grenade şi alte arme, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby. SUA au accelerat, de asemenea, livrarea a aproximativ 1.100 de rachete antitanc Hellfire, iar Bagdadul a solicitat alte 800 de rachete, care vor fi trimise în noiembrie, a adăugat Kirby. De la lansarea ofensivei grupării SI în vestul şi nordul Irakului, Guvernul de la Bagdad a solicitat cumpărarea a mii de rachete de acest tip, care sunt lansate de avioane AC-208 Cessna Caravan. Rachetele, care au o încărcătură explozivă de aproximativ 10 kilograme, pot distruge tancuri şi vehicule blindate. Cu toate acestea, un proiect pentru vânzarea de elicoptere de atac Apache, în valoare de 6 miliarde de dolari, nu a mai fost încheiat. După o serie de întârzieri şi obiecţii ale membrilor Congresului, Irakul a decis să cumpere elicoptere rusești.

Înainte de retragerea armatei americane din Irak, în 2011, SUA au cheltuit aproximativ 24 de miliarde de dolari pentru înarmarea şi pregătirea armatei irakiene, care nu a reuşit însă să reziste în faţa ofensivei declanşate de SI la începutul anului.

TENTATIVĂ DE GENOCID Minoritatea yazidi din Irak este victima unei tentative de genocid din partea jihadiştilor grupării SI, a apreciat, marţi, un oficial de rang înalt al ONU, după ce s-a întors dintr-o vizită în nordul Irakului. Atrocităţile comise de combatanţi SI în ultimele patru luni pot fi considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, a adăugat Ivan Simonovici, în faţa presei, la sediul ONU din New York. În cazul membrilor comunităţii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativă de genocid deoarece există probe ale unei voinţe de a-i extermina dacă refuză să se convertească.

Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temându-se că vor fi ucişi, după ce au fost persecutaţi pentru credinţa lor religioasă. Jihadiştii SI au revendicat vânzarea unor femei şi copii yazidi ca sclavi şi au afirmat că această minoritate a fost aleasă din cauza obiceiurilor ei unice. O minoritate kurdofonă din Irak, foarte închisă şi vulnerabilă, comunitatea yazidi este adepta unei credinţe de origine în parte zoroastriană, considerată de jihadişti ca ”adoratoare a diavolului”.



12