În urmă cu o săptămână, bas-baritonul de reputaţie internaţională, George Emil-Crăsnaru, profesor la Universitatea „Robert Schumann” din Dusseldorf şi Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”, se afla la Constanţa, la concertul final al masterclass-ului pe care l-a oferit studenţilor şi masteranzilor tomitani. Cu acel prilej, maestrul Crăsnaru îşi manifesta dorinţa ca la concertele de muzică clasică să vină cât mai mulţi tineri. „Aş vrea să vină la evenimente de acest fel tot mai mult tineret, să se împrietenească cu sunetele. Muzica şi cultura sunt un bun al nostru, care s-a adunat în decursul veacurilor, iar aceşti compozitori care au creat-o vor rămâne nemuritori. Circulând în toată lumea, am învăţat de la toţi marii artişti şi de la marele public şi, la rândul meu, vreau să-i învăţ pe tinerii români, care sunt foarte talentaţi. Mai mult, aş dori să-i bucur pe spectatorii români, să-i fac curioşi, să-i fac să simtă un „purice în ureche” (n.r. - trimitere la „Balada puricelui”, de Modest Petrovici Musorgski, pe care artistul a interpretat-o, pe 31 mai, la Constanţa)”, a declarat, pentru cotidianul „Telegraf”, maestrul George Emil-Crăsnaru.
MUZICA, O LUME ASCUNSĂ „În Germania se face cultură pentru că, de mici, copiii merg la biserică, unde li se face educaţie muzicală. În familie li se face cultură muzicală. Toţi învaţă un instrument, nu pentru a avea o meserie, ci pentru a se recrea. Se ştie că neuronii se dezvoltă mai bine atunci când se ascultă muzică preclasică, clasică, muzică de calitate. Muzica e pe un plan superior, care nu se poate exprima în cuvinte. Este o lume ascunsă, care rămâne ascunsă atâta vreme cât nu o căutăm. Din păcate, viteza cu care se dezvoltă societatea nu ne mai lasă să gândim, să începem să descoperim lucruri ascunse care ne deschid orizontul, care ne îmbogăţesc”, a continuat maestrul.
IN MEMORIAM RADU PALADI Bas-baritonul George Emil-Crăsnaru va mai reveni la Constanţa dar, până atunci, el poate fi ascultat în Capitală chiar în această sâmbătă, în Aula Palatului Cantacuzino, într-o companie distinsă din care face parte şi soprana de talie internaţională Nicoleta Ardelean, pe care tomitanii şi-o amintesc cu drag din perioada când era angajată a Operei din Constanţa. Concertul va avea loc de la ora 18.00, fiind dedicat muzicianului Radu Paladi, la un an de la trecerea sa în veşnicie.
În program se găsesc lucrări de Radu Paladi, interpretate de baritonul George-Emil Crăsnaru, soprana Nicoleta Ardelean, pianiştii Viniciu Moroianu, Mihai Măniceanu, Ştefan Tole, cvartetul Profil, membri din corala „Ioan Cristu Danielescu” şi un ansamblu coral de studenţi de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub conducerea dirijorală a lui Valentin Gruescu.