Maestrul Radu Ciorei a aniversat 40 de ani de carieră dirijorală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maestrul Radu Ciorei a aniversat 40 de ani de carieră dirijorală

Cultură 05 Noiembrie 2016 / 00:47 3294 accesări

Maestrul Radu Ciorei a sărbătorit, vineri seară, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” în mijlocul orchestrei și în compania publicului meloman, patruzeci de ani de carieră. Patru decenii puși în slujba artei dirijorale, a muzicii de înaltă ținută artistică, dintre care 31 de ani i-a petrecut la Constanța. Momentul aniversar a fost inclus în cadrul celei de-a 42-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, spre bucuria melomanilor care au avut ocazia să fie alături de cel care, ani de-a rândul, a contribuit la succesul a nenumărate concerte simfonice și spectacole de operă.

Programul serii a fost ales cu grijă, fiind modul prin care maestrul Ciorei le-a mulțumit celor care i-au fost alături în 40 de ani de carieră. Acesta a dedicat primul moment al serii, uvertura „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg”, de Richard Wagner, tuturor maeștrilor cu care a colaborat și maeștrilor de pe scenă, membri ai orchestrei constănțene.

„De 31 de ani de când sunt la Constanța, am avut ocazia să văd născându-se copiii celor din orchestră, care au crescut și au devenit nume cunoscute pe scenele lumii. Suntem foarte mândri că i-am ajutat în cariera lor. Deoarece sunt foarte mulți, am ales un reprezentant. Este vorba despre Sebastain Tegzeșiu care a debutat alături de noi acum 24 de ani. El îi va reprezenta pe acei copii care au crescut și au ajuns artiști pe marile scene ale lumii”, a spus maestrul Radu Ciorei în preambulul Concertului nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Si bemol major, KV 207, de Wolfgang Amadeus Mozart, care l-a avut solist pe Sebastian Tegzeșiu, prim concertmaestru al Stadttheatre și Karnster Sinfonie Orchestra din Klagenfurt, Austria.

Partea a doua concertului simfonic a continuat cu un moment foarte special și emoționant - „Pasărea Phoenix” pentru narator şi orchestră , de Dumitru Capoianu – care a avut-o ca protagonistă pe cea mai dragă persoană din viața maestrului Radu Ciorei, soția sa, Cristina Oprean, actriță a Teatrului de Stat Constanța. Seara aniversară s-a încheiat „cu cea mai cunoscută piesă românească de pe mapamond” după cum a definit maestrul Ciorei Rapsodia nr. 1 în La major, op. 11, de George Enescu. Seara s-a încheiat cu minute în șir de aplauze, care, spre dezamăgirea publicului meloman, au ținut loc și de bis.

În semn de prețuire pentru impresionanta sa carieră artistică, dirijorul Radu Ciorei a primit, în deschiderea concertului, o plachetă aniversară din partea directorului Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu.

Citește și:

O lună de poveste la Teatrul „Oleg Danovski“!

Cinci întâlniri muzical-coregrafice într-o săptămână

Duo Arcadia, în recital la Teatrul „Oleg Danovski“

Duminică de poveste alături de „Crăiasa zăpezii”, la Festival

„Forța destinului”, debut festivalier de zile mari

Miracolul cultural de la Constanța continuă!



12