Majoritatea primăriilor constănțene mizează pe ajutor divin în caz de viscol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doar 24 dintre cele 70 de administrații locale au contracte de deszăpezire

Majoritatea primăriilor constănțene mizează pe ajutor divin în caz de viscol

Administrație 28 Noiembrie 2016 / 18:17 2662 accesări

Frigul se face simțit tot mai mult chiar și pe litoral, așa că ne putem aștepta în orice moment să ningă. De aceea, autoritățile care nu vor să fie luate prin surprindere și-au făcut deja planurile de acțiune în caz de viscol și au încheiat contracte de deszăpezire cu firmele specializate.

DOAR 24 DE PRIMĂRII AU CONTRACTE DE DESZĂPEZIRE

Potrivit unei centralizări publicate pe site-ul Prefecturii Constanța (www.prefectura-ct.ro), doar 24 de primării din județ au încheiat contracte cu firmele care pot interveni pentru deblocarea drumurilor și fluidizarea circulației în cazul ninsorilor abundente. Este vorba despre municipiile Constanța, Mangalia și Medgidia, orașele Cernavodă, Eforie, Năvodari și Ovidiu și comunele Agigea, Castelu, Ciobanu, Costinești, Crucea, Dobromir, Horia, Limanu, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Mircea Vodă, Nicolae Bălcescu, Peștera, Saraiu, Topalu, Valu lui Traian și Tuzla. La acestea se adaugă Primăria Dumbrăveni, care, potrivit informațiilor noastre, are contract de deszăpezire cu Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP). Celelalte 45 de administrații locale fie dețin utilaje proprii și au posibilitatea să acționeze în regie proprie, fie vor aștepta ajutor de la Dumnezeu în situații de urgență. Printre primăriile care nu se află pe lista celor ce au încheiat contracte de deszăpezire sunt și unele care se află în orașe. De exemplu, dintre cele nouă orașe ale județului Constanța (Cernavodă, Eforie, Năvodari, Ovidiu, Băneasa, Murfatlar, Băneasa, Hârșova și Negru Vodă), doar patru au contracte de deszăpezire. Este vorba despre Cernavodă, Eforie, Năvodari și Ovidiu. Potrivit unor surse, Primăria Murfatlar deține utilajele necesare pentru a interveni în regie proprie, dar în cazul celorlalte, situația este incertă.

PERICOL DE IZOLARE

Dacă unele dintre aceste localități sunt străbătute de drumuri naționale sau județene, de care se vor ocupa Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, respectiv RAJDP, nu la fel de norocoși sunt locuitorii satelor izolate, a căror singură legătură cu restul lumii este, în cel mai fericit caz, un drum comunal, care de obicei nu este într-o stare prea bună. Printre localitățile care ar putea rămâne izolate în caz de viscol se numără mai multe sate ce aparțin de orașele Băneasa și Negru Vodă, respectiv Darabani, Vâlcelele (ce aparțin de negru Vodă), Făurei și Țepeș Vodă (ce aparțin de Băneasa). La fel se poate întâmpla și în cazul altor sate izolate: Arsa, Coroana, Vârtop (toate aparținând de comuna Albești), Dunăreni (comuna Aliman), Casicea (comuna Amzacea), Petroșani (comuna Deleni), Fântâna Mare (comuna Independența), Dumbrăveni (comuna Dumbrăveni) sau Chirnogeni (comuna Chirnogeni).



12