Manuel Valls: UE nu trebuie să mai primească imigranţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Manuel Valls: UE nu trebuie să mai primească imigranţi

Externe 25 Noiembrie 2015 / 17:48 833 accesări

Treziți la realitate de sângeroasele atentate de la Paris, oficialii francezi nu mai par atât de dispuși să facă voia UE și să accepte miile de refugiați veniți cu pluta în Europa. Primul care a luat atitudine în această privință a fost premierul francez. ”UE trebuie să anunţe că nu mai poate să primească alţi imigranţi şi să găsească soluţii pentru refugiaţii sirieni care se află în ţările vecine ale Siriei”, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei, la o întâlnire informală la Matignon cu jurnalişti de la mai multe publicaţii europene. ”Controlarea frontierelor exterioare ale UE este esenţială pentru viitorul UE. Dacă nu facem asta, atunci poporul va spune: ”Ajunge, Europa!””, a completat premierul francez.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne ai statelor UE, organizată vineri, la Bruxelles, Franţa a prezentat un plan, pe fondul atentatelor teroriste de la Paris, care susţine, în special, intensificarea controalelor la frontierele UE şi crearea unui registru intraeuropean al pasagerilor aerieni (PNR). Comisia Europeană a adoptat, marţi, cadrul juridic pentru finanţarea unor contribuţii din partea UE oferite Turciei, pentru a diminua fluxul de imigranţi care sosesc în Europa prin Turcia, dar discuţiile dintre statele UE privitoare la colectarea celor trei miliarde de euro promiși Turciei se anunţă a fi dificile, potrivit unor surse europene. Valls a subliniat că Germania şi Italia sunt vizate de atacuri ale organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), în contextul în care Franţa încearcă să formeze o coaliţie unică sau, cel puţin, o intervenţie coordonată împotriva SI în Siria.

Preşedintele francez, Francois Hollande, îi va întâmpina miercuri seară, la Palatul Elysee, pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi joi dimineaţă pe Matteo Renzi, premierul Italiei, înainte de a pleca spre Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

”Viitorul spaţiului Schengen depinde de disponibilităţile statelor UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii”, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, menţinând flexibilitatea faţă de primirea extracomunitarilor. Într-un discurs de 40 de minute rostit în Bundestag, Camera Inferioară a Parlamentului german, Angela Merkel a respins criticile privind riscurile de securitate generate de venirea imigranţilor din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii. ”Cel mai puternic răspuns dat teroriştilor este să ne continuăm vieţile normal şi să menţinem valorile de până acum, cu încredere şi în libertate”, a declarat Merkel, referindu-se la atentatele de la Paris. ”Noi, europenii, vom demonstra că vieţile noastre libere sunt mai puternice decât orice act de teroare. Distribuirea refugiaţilor în funcţie de performanţele economice şi de alte condiţii, disponibilitatea de a participa la un sistem permanent de repartizare a refugiaţilor conform cotelor vor determina dacă spaţiul Schengen va rezista pe termen lung”, a subliniat liderul de la Berlin. După atacurile teroriste de la Paris, în care au fost ucise 130 de persoane, Polonia a semnalat că ar putea să nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiaţilor impuse de UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

Peste ocean, Canada va primi 10.000 de refugiaţi sirieni până la finalul lunii decembrie şi alţi 15.000 în ianuarie şi februarie, a anunţat, marţi, noul Guvern liberal condus de Justin Trudeau, care promisese iniţial să le primească pe toate cele 25.000 de persoane înainte de finalul anului. Canada va pune în funcţiune un pod aerian din primele zile ale lunii decembrie, incluzând chartere şi avioane militare, pentru a îndeplini această promisiune de campanie făcută de noul său premier, Justin Trudeau. Prelungirea datei de primire a celor 25.000 de refugiaţi este cauzată de exigenţele sanitare şi de securitate, a explicat Ralph Goodale, ministrul Securităţii Publice. Aceşti refugiaţi vor proveni din Iordania, Liban şi Turcia, a anunţat Guvernul canadian, care a trimis 500 de agenţi consulari în aceste ţări. Administraţia canadiană va lucra alături de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNCHR) pentru a selecta persoanele care vor fi primite. Canada intenţionează să privilegieze familiile şi femeile vulnerabile. Cei 25.000 de sirieni vor fi selecţionaţi până la finalul anului, pe baza unor verificări de securitate ce vor conţine analize morfologice şi anchete ale serviciilor de informaţii, pe lângă o serie de examene medicale la care vor fi supuşi.

Citește și:

Germania începe să deporteze imigranţi din ţările balcanice

Incendiu într-o tabără de refugiați. Cel puțin 18 imigranți au murit

Serbia și Macedonia au restricționat accesul imigranților pe teritoriile lor

Ungaria dă UE în judecată

Europa între toleranţă şi fanatism religios

“În ritmul actual, repartizarea migranţilor în UE se va încheia în 2101”

Taguri articol


12