Marele accelerator de particule a repornit coliziunile de protoni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marele accelerator de particule a repornit coliziunile de protoni

Externe 07 Mai 2015 / 00:00 2105 accesări

Cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), de lângă Geneva, și-a reluat, marți, coliziunile de protoni, noua etapă de repornire progresivă după o oprire de doi ani, a anunțat Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Coliziuni cu consum redus de energie au fost efectuate marți dimineață, aceasta fiind o etapă de tranziție spre coliziunile de 13 TeV (tera-electroni-volți) care constituie obiectivul acestei a doua etape operaționale.

Activitatea la Large Hadron Collider, un inel subteran creat la granița franco-elvețiană, aproape de Geneva, a fost reluată la începutul lunii aprilie și va fi sporită treptat, pentru a ajunge la potențialul său maxim. Energia coliziunilor dintre protoni va atinge maximum 13 TeV, o putere niciodată atinsă până acum în instalații create de oamenii de știință, și va fi aproape dublă față de energia produsă în prima fază de operare. 

Complexul LHC include un tunel sub formă de inel, în lungime de 27 de kilometri, în care miliarde de protoni se ciocnesc cu o viteză apropiată de cea a luminii. Imediat după ciocnire, particulele se rup în elemente constituente mai mici. Una dintre particulele care pot fi generate la aceste energii înalte este bosonul Higgs, o particulă fundamentală, care a fost prezisă teoretic încă din anul 1964, însă existența sa a fost dovedită științific abia în urmă cu trei ani. Bosonul Higgs este considerat de fizicieni drept cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, particula elementară care conferă masă celorlalte particule elementare, conform teoriei Modelului Standard. Bosonul Higgs poate rezulta din coliziunea a doi protoni de înaltă energie, însă are o viață foarte scurtă, după care se dezintegrează în alte particule, ceea ce face dificilă dovedirea existenței sale.

La începutul anului 2013, după trei ani de funcționare, Large Hadron Collider (LHC) a fost oprit și sute de ingineri și tehnicieni au petrecut doi ani pregătind acceleratorul pentru a rula la o energie de ciocnire de 13 TeV, aproape dublă față de energia de ciocnire a primului ciclu de funcționare al acceleratorului. De la lansarea inițială din 2008, cercetătorii CERN de la Geneva au folosit acceleratorul de particule pentru a ciocni protonii accelerați până la o viteză apropiată de cea a luminii. Repornirea LHC provoacă emoție în cadrul comunității științifice. Acceleratorul a permis deja, în prima sa fază de funcționare, confirmarea existenței bosonului Higgs. Cercetătorii speră la dezlegarea unor mistere ale Universului în a doua fază operațională a acestei instalații unice. În cadrul proiectului, fizicienii ar putea identifica, în viitor, materia întunecată ce constituie cea mai mare parte din masa Universului. Colaborarea internațională din cadrul LHC implică aproximativ 10.000 de oameni de știință din 113 țări.



Ştiri recomandate

12