Ciclistul britanic Mark Cavendish a câștigat la sprint etapa întâi a ediției cu numărul 103 din Turul Franței și poartă pentru prima dată în carieră tricoul galben în Marea Buclă! Etapa s-a disputat pe un traseu plat, de 188 de kilometri, între Mont Saint-Michel și Sainte-Marie-du-Mont, în apropiere de plaja Utah din Normandia, celebră pentru rolul jucat în Al Doilea Război Mondial, aici fiind unul dintre cele cinci locuri unde au debarcat pe teritoriul francez forțele aliate. Încă din start s-a format un grup de evadați care au adunat puncte pe cățărările intermediare de pe traseu. Paul Voss a trecut primul peste cele două cățărări și poartă tricoul alb cu buline roșii în etapa a doua, programată duminică, pe un traseu deluros în lungime de 182 de kilometri, între Saint-Lo și Cherbourg-Octeville.
Sâmbătă, la 100 de kilometri de la start, Alberto Contador a căzut, dar a fost ajutat de colegii săi de echipă să revină în pluton. Leigh Howard a câștigat sprintul intermediar, apoi, cu 10 kilometri înainte de final, evadații au fost prinși din urmă de către pluton și lupta pentru victorie s-a dat la sprint. Mark Cavendish a fost cel mai rapid, a trecut primul linia de sosire și a obținut a 27-a victorie a carierei în Le Tour. Germanul Marcel Kittel a fost al doilea, iar slovacul Peter Sagan, campionul mondial la fond pe șosea, a completat podiumul rundei.
TOȚI FAVORIȚII LA START ÎN LE TOUR 2016
Turul Franței 2016 se anunță unul dintre cele mai disputate din istoria competiției. La start se aliniază 20 de echipe și 180 de cicliști, printre care și marii favoriți: Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana și Fabio Aru, pentru prima oară prezenți în același timp în Le Tour!
După victoria de anul trecut, Chris Froome (Sky) ar putea deveni al doilea rutier, după Greg LeMond, care câştigă de trei ori Turul Franţei. Îi va fi însă extrem de greu, pentru că ultimii care au reuşit să îşi apere titlul cucerit în Hexagon au fost Lance Armstrong (1999-2005) şi Miguel Indurain (1991-1995). Britanicul începe Turul Franţei cu un mic avantaj psihologic în faţa lui Alberto Contador (Tinkoff) şi a lui Richie Porte (BMC), pe care i-a învins în urmă cu puţină vreme în Criteriul Dauphine, pe care şi l-a trecut în palmares pentru a treia oară (2013, 2015, 2016). Cel mai mare contracandidat al campionului en-titre pare a fi Nairo Quintana (Movistar). Columbianul nu a luat startul în Criteriul Dauphine, dar a participat în Ruta Sudului, unde a şi câştigat. Competiţia se anunţă aşadar una extrem de interesantă şi intensă, iar rolul colegilor de echipă se pare că va fi decisiv în stabilirea învingătorului la finalul celor trei săptămâni de competiţie.
De când Christian Prudhomme a fost numit directorul cursei, importanţa contratimpului a scăzut semnificativ în Turul Franţei. Anul acesta vor fi două probe de contracronometru, dar ambele desfăşurate în munţi. Profilul ediţiei din 2016 este, de altfel, unul foarte muntos, potrivit pentru căţărători, mai ales în ultima parte. Prima săptămână nu va fi una foarte solicitantă, dar odată cu intrarea în Pirinei şi apoi în Alpi, cicliştii vor fi serios testaţi de căţărările şi coborârile repetate.
Cele 21 de etape vor acoperi o distanţă de 3.535 de kilometri, cu 152 de kilometri mai mult decât traseul total parcurs de ciclişti în Turul Italiei. Prima zi de pauză este abia luni, 11 iulie, în Andorra, după a noua etapă, iar a doua este programată marţi, 19 iunie, la Berna. Cele două etape de contratimp individual sunt 13 (37,5 km, între Bourg-Saint-Andeol şi La Caverne du Pont-d'Arc) şi 18 (17 km, între Sallanches şi Megeve). Turul Franţei se va termina, ca de obicei, la Paris, pe Champs-Elysees, pe 24 iunie. Competiţia este transmisă în direct pe Eurosport.