Meșteșuguri și tradiții dobrogene, „vedete” la Muzeul „Callatis”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Meșteșuguri și tradiții dobrogene, „vedete” la Muzeul „Callatis”

Monden 18 Septembrie 2015 / 00:00 650 accesări

La Muzeul de Arheologie „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural „Callatis” din Mangalia, meșteșugurile și tradițiile culturale din Dobrogea se vor afla în prim-plan astăzi, de la ora 11.00. Evenimentul se înscrie în seria activităților culturale prilejuite de cea de-a XXIII-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Inițiate în anul 1985, de către Consiliul Europei și Comisia Europeană, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost marcate în România, pentru prima dată, în anul 1992.

„Cu acest prilej, muzeele, institutele de cercetare, universitățile și celelalte instituții culturale care dețin obiecte de patrimoniu organizează evenimente menite să promoveze patrimoniul cultural pe care îl dețin. La începutul anului 2015, Consiliul Europei a propus, ca temă pentru acest an, „Patrimoniul tehnic și industrial”, iar în România s-a stabilit ca titlul evenimentelor organizate în 2015 să fie „De la meșteșug la industrie - patrimoniul tehnic și industrial din România”. În acest context, Muzeul „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural „Callatis” din Mangalia, va încerca să readucă în atenția celor interesați de istorie, tradiții și obiceiuri îndeletnicirile tradiționale dobrogene și măiestria meșterilor creatori de patrimoniu cultural material”, a menționat șeful Muzeului „Callatis”, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

DEMONSTRAȚII La Mangalia, meșteșugurile și tradițiile culturale din Dobrogea vor fi reînviate cu ajutorul Asociației „România - Dacia Casa Noastră” și cu cel al meșterului popular care sculptează în lemn Marin Bălan, fondatorul Muzeului de artă populară din comuna Pecineaga.

La evenimentul cultural vor participa oameni de cultură și elevii Liceului Teoretic „Callatis”, care vor fi însoțiți de directorul Luminița Pătrînoiu, cei de la Colegiul Economic, alături de directorul Simona Ciobănel și prof. Ibolya Negoiță, dar și elevii de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, însoțiți de directorul Corina Mihalache.

La muzeu sunt așteptați toți cei interesați de istorie, cultură și meșteșugurile tradiționale dobrogene.



12