Medici care nu și-au dus misiunea până la capăt!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mari specialiști din România despre cazul pacientei cu copilul plurimalformat:

Medici care nu și-au dus misiunea până la capăt!

Sănătate 20 Martie 2016 / 19:04 12887 accesări

Președintele Societății Române de OG, prof. univ. dr. Nicolae Suciu: ”Ca și în alte preocupări, există o ierarhizare a îndemânării, ei nu și-au dus misiunea până la capăt, nu că nu au făcut ce nu trebuie (...)”

Președintele Societății Române de OG, prof. univ. dr. Nicolae Suciu: ”Ca și în alte preocupări, există o ierarhizare a îndemânării, ei nu și-au dus misiunea până la capăt, nu că nu au făcut ce nu trebuie (...)”

Cazul pacientei Aurelia Bordeianu, din Murfatlar, județul Constanța, care a purtat în pântece 9 luni un copil cu malformații incompatibile cu viața și căreia medici din Capitală i-ar fi spus că nu e nimic grav cu copilul, caz prezentat pe larg de cotidianul nostru în ediția din 12 ianuarie, a ajuns și în atenția celor mai mari specialiști în obstetrică - ginecologie (OG) din România. Prezent la Constanța, managerul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alexandrescu Rusescu”, totodată președintele Societății Române de OG, prof. univ. dr. Nicolae Suciu, a declarat că știe bine cazul pacientei din Constanța, ba chiar aceasta a și fost investigată în institutul pe care-l conduce. ”A ajuns și la noi la institut, i-am oferit asistență de specialitate, am infirmat un diagnostic tot antenatal, prin metode paraclinice, ecografie, prin metode invazive, amiocenteză; nu s-a confirmat o trisomie, un număr anormal de cromozomi, ne așteptam la un alt sindrom. Într-un final a fost o trisomie 9 (malformație extrem de gravă)”, a explicat profesorul. Personal, el nu crede că au greșit colegii doctori care i-au spus că nu este ceva foarte grav. ”Ca și în alte preocupări, există o ierarhizare a îndemânării, ei nu și-au dus misiunea până la capăt, nu că nu au făcut ce nu trebuie. Eu am confirmat prin metode invazive; sub eco-ghidare am făcut prelevare de lichid amniotic și fragmente de placentă. Cere un pic de antrenament. Metodele invazive au risc de avort sau de naștere înainte de termen. Dar când punem în balanță, beneficiile sunt mult mai avantajoase”, a explicat profesorul, venit la Constanța, la dezbaterea prilejuită de resuscitarea Programului Național ”Mama și Copilul”. Putea fi oprită sarcina cu probleme? Profesorul spune că există un cod penal care permite acest lucru până în 22 de săptămâni, or, pacientei i-au fost depistate problemele grave după acest termen. ”Există țări unde, indiferent de vârsta gestațională, există posibilitatea terminării evoluției sarcinii. La 32 de săptămâni, dacă e pus diagnosticul, da, comisia medicală poate decide întreruperea cursului sarcinii. Or, la noi nu putem, noi avem posibilitatea să întrerupem la termen, în primele 14 săptămâni, când deja ne putem orienta pentru anomalii letale și avem legalitate până la 3 luni sau 14 săptămâni. Există un termen de vârstă gestațională care merge până la 22 de săptămâni, când comisia medicală și cea de etică pot decide întreruperea. După 22 de săptămâni nu avem cadrul legal. Pacienta era după acest termen”, a explicat profesorul, dar care spune că medicii trebuiau să îi spună pacientei alternative, trebuiau să își ducă până la capăt misiunea.

PE SCURT Reamintim că pacienta Aurelia Bordeianu s-a plimbat din cabinet în cabinet medical, cu speranța că va afla totul despre sarcina ei, care se anunța cu ceva probleme, fără însă să i se precizeze gravitatea situației. A aflat, într-un final, însă mult prea târziu; nu se mai putea face nimic. Băiatul său (Eric Andrei) a venit pe lume pe 25 februarie și a trăit doar 17 zile, conectat la aparate. Pe parcursul investigațiilor (informații date femeii prea târziu - în luna a 8-a) s-a vehiculat cumplita boală trisomia 9, o anomalie genetică, extrem de rară, dar și foarte gravă. Din păcate, așa a și fost. Reamintim că femeia a mers la București, la dr. Aurelia Tufan, ieșită la pensie, de unde a început totul. ”Este o doctoriță pe care o știam mai demult, așa că m-am gândit să merg la ea. Doctorul ecografist din cabinetul ei, Valeriana Mihăilescu, mi-a spus să stau liniștită că totul este în regulă și să nu mă iau după ceea ce mi s-a spus la Constanța, că nimic nu este adevărat și că copilul meu este în regulă. Într-adevăr, e ceva acolo, dar nimic grav”, a povestit femeia, pentru ”Telegraf”, în ianuarie. Nu a putut sta liniștită, așa că a decis să consulte un alt doctor. S-a programat la dr. Carmen Ciufu din Constanța, pentru că a auzit numai lucruri bune despre ea. Atunci a aflat că bebelușul ei nu are ceva minor, așa cum au spus medicii din București, ci are multe malformații, este plurimalformat. Așa cum este firesc, familia vrea ca cei vinovați să plătească, tocmai pentru ca alți părinți să nu treacă printr-o suferință similară. I-a dat în judecată pe medicii din București, fiind depusă o reclamație și la Colegiul Medicilor din România.

Citește și:

A purtat în pântece 9 luni un copil cu malformații incompatibile cu viața!

Decizia medicilor în cazul unei mame cu pruncul plurimalformat în pântece



12