Membru CSM: „Feriți Justiția de capcana conflictelor politice de moment”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Membru CSM: „Feriți Justiția de capcana conflictelor politice de moment”

Justiție 01 Februarie 2017 / 12:10 1976 accesări
Judecător Gabriela Baltag, membră CSM:

Judecător Gabriela Baltag, membră CSM: "Prezența intempestivă a președintelui țării la ședinta de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiției"

După ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii au început, miercuri, împreună cu președintele Klaus Iohannis, să își exprime nemulțumirea față de modul în care Guvernul și Parlamentul fac legile în România, judecătoarea Gabriela Baltag, membră CSM și fostă președintă a Asociației Magistraților din România, și-a îndemnat colegii să țină Justiția departe de conflictele politice și să nu-i permită să fie părtașă la scene de incitare populară pe niște legi pe care mai apoi vor trebui să le aplice. Judecătoarea și-a atenționat colegii din CSM să se abțină de la comentarii și acțiuni cu tentă politică și să nu cadă în capcana întinsă de conflictele politice, întrucât magistrații, și mai cu seamă CSM, trebuie să înțeleagă și să accepte că nu judecătorii și procurorii sunt cei care “redactează politica penală” și creează legi!

Vă prezentăm mesajul integral al judecătoarei Gabriela Baltag, dat publicității de Lumeajustitiei.ro:

"Stimați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi

Politica penală a unui stat nu o redactează magistrații. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocația constituțională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict atributul lor.

Am speranța că Justiția nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care și le dau unii sau alții dintre actorii politici.

Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea și …. penală (așa cum ni se solicită să ne pronunțăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit că nu mai avem mult și rămânem fără procedură penală. Curtea Constituțională are suficiente mecanisme să verifice, pe de o parte, respectarea atribuțiilor de către cei în drept să legifereze, iar pe de altă parte, să înlăture tot ce nu este în acord cu drepturile și libertățile cetățenilor.

Nimeni nu mai vorbește astăzi despre principii, despre garanțiile pe care trebuie să le primească toți cei care ajung în fața instanțelor, indiferent de gradul de jurisdicție.

Mă așteptam să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este Justiția în afară de orice influență nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu și-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul că după poziția exprimată de Curtea Constituțională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă și dovada… care implică responsabilități concrete.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat să ne dea lecții, să ne îndrume, potrivit viziunilor lor; se întâmplă acest lucru și în ultimul timp. Ce nu știu aceste persoane este că Justiția a existat dintotdeauna, indiferent de orânduire, de puterea celor îndreptățiți să surprindă sau nu o realitate legislativă care uneori se intersectează și cu nevoia de schimbare a societății.

Apreciez că este timpul să ne împlinim fiecare sarcinile, obligațiile, să nu mai privim către locuri unde nu avem ce căuta. Justiția are șansa ei, la fel și Legislativul și Executivul. Justiția nu poate fi părtașă la scene de incitare populară pe teme pe care mai apoi trebuie să le implementeze. Astăzi, unii spun că nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mâine dacă vom continua în același mod vor striga că nu mai doresc instanțe! Spre ce ne îndreptăm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreaptă, Justiția trebuie să rămână departe de conflictele pe care mai târziu este chemată să le dezlege! Așa consider că trebuie să fie Justiția: fără prejudecăți, fără părtinire!

Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteți să devină Consiliul o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezența intempestivă a președintelui țării la ședința de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea Justiției. Vă rog să nu mai îngăduiți alte lecții de principii, așa cum în mod penibil s-a întâmplat în ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

Judecător Gabriela Baltag

Membru în Consiliul Superior al Magistraturii"

Taguri articol


12