Militari agresaţi la Paris, la un miting pentru ridicarea stării de urgenţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Militari agresaţi la Paris, la un miting pentru ridicarea stării de urgenţă

Externe 31 Ianuarie 2016 / 15:16 872 accesări

Doi militari în civil şi în afara programului au fost agresaţi, sâmbătă după-amiază, de circa 20 de persoane, în timpul manifestaţiilor de la Paris pentru anularea stării de urgenţă. O anchetă va stabili dacă militarii au fost vizaţi pentru că fac parte din cadrul forţelor franceze sau dacă au fost luaţi drept militanţi ai extremei drepte. Agresorii erau îmbrăcaţi în negru şi purtau cagule, potrivit poliţiei. Unul dintre militari a fost rănit la o arcadă şi a primit îngrijiri la faţa locului. Telefonul unuia dintre militari, mobilizaţi la Paris în cadrul planului Vigipirate, a fost furat. Agresorii au reuşit să fugă.

Mii de persoane au manifestat sâmbătă, la Paris şi în întreaga Franţă, pentru a denunţa proiectul privind retragerea naţionalităţii şi starea de urgenţă care urmează să fie prelungită. La Paris, aproximativ 5.500 de manifestanţi, potrivit prefecturii de poliţie, 20.000, potrivit organizatorilor, au înfruntat ploaia şi au protestat în Place de la République şi Palais-Royal. Manifestaţii au avut loc și în câteva zeci de oraşe din Franţa, la apelul colectivelor ”Nous ne céderons pas” (Nu vom ceda) şi ”Stop état d'urgence” (Stop stării de urgenţă), din care fac parte sindicate (CGT, FSU, Sindicatul magistraţilor), asociaţii (Attac, Droit au logement, Droits devant, MRAP) şi organizaţii de apărare a drepturilor omului (FIDH).

ALTE AMENINȚĂRI Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) a postat online, sâmbătă, o înregistrare de circa opt minute a unei execuţii prin împuşcare, în care un călău cu cagulă proferează, în franceză, ameninţări la adresa ”necredincioşilor” şi menţionează atacurile de la Paris. În înregistrarea difuzată de aripa media a Provinciei din Ninive (nordul Irakului) a SI, cinci bărbaţi, inclusiv cel care vorbește franceza, execută cu un glonţ în cap cinci bărbaţi în combinezon portocaliu, pe care-i acuză de spionaj. Jihadistul care se adresează în franceză, căruia îi ies şuviţe blonde de sub cagulă, este singurul călău care vorbeşte și poartă ţinută de camuflaj, ceilalţi fiind îmbrăcaţi în negru. El evocă ”inamici ai SI în plin dezastru” şi-i avertizează să se aştepte la ”ceva ce-i va face să uite atacurile de la 11 septembrie şi atacurile de la Paris”. Jihadistul francofon evocă, de asemenea, Spania şi Portugalia. El dă asigurări că SI vizează o întoarcere la Al-Andalus, numele unor teritorii din peninsula iberică ce s-au aflat sub dominaţie musulmană din secolul al VIII-lea până în secolul al XV-lea. El citează numele oraşelor Toledo şi Cordoba.

Înainte ca teroriștii să își execute prizonierii, jihadistul francofon vorbeşte despre raidurile împotriva SI în Siria şi în Irak, care ”se lovesc de scutul califatului”. SI a proclamat, în iunie 2014, un califat pe teritorii vaste ale Siriei şi Irakului unde deţine controlul și aplică propriile legi, multiplicându-și abuzurile.

CU BÂTA-N BALTĂ Afirmaţiile ale lui Eric Woerth, fost ministru al lui Nicolas Sarkozy, potrivit cărora ”cazul Merah nu este un atentat, ci doar crima unui furios”, au fost ferm condamnate sâmbătă de tatăl uneia dintre victime, organizaţii şi lideri politici. ”Sunt nişte afirmaţii şocante faţă de victimele lui Mohamed Merah”, a declarat, pentru AFP, vicepreşedintele Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Florian Philippot. Pe platoul i-TÉLÉ, în timpul unei dezbateri cu Philippot, Eric Woerth a declarat joi seara că ”nu au existat atentate teroriste în timpul lui Sarkozy. Nivelul securităţii în timpul lui Sarkozy nu a fost niciodată atât de ridicat”.

În martie 2012, Mohamed Merah a comis mai multe atacuri la Toulouse şi Montauban, în numele islamului radical, omorând şapte persoane, trei militari, un profesor şi trei copii de la o şcoală evreiască, după care a fost ucis în timp ce era baricadat la domiciliu, de unde a deschis focul asupra forţelor de ordine. Tatăl unuia dintre militarii asasinaţi, Albert Chennouf, a denunţat afirmaţiile lui Eric Woerth: ”Strategia voastră de a nega atentatul din 2012 de la Toulouse, pentru a vă spăla bilanţul, este absurdă”. Chennouf şi familia sa şi-au exprimat deja indignarea în decembrie, prin intermediul avocaţilor, după ce Nicolas Sarkozy a declarat că ”nu a existat niciun atentat în Franţa, în perioada 2002-2011”, în care s-a aflat el la putere. Carole Delga, preşedinta Partidului Socialist (PS) în regiunea Midi/Languedoc, a cerut la rândul ei ca Eric Woerth să prezinte scuze publice. Consiliul Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (CRIF) a condamnat, la rândul său, afirmaţiile lui Woerth, subliniind că ancheta judiciară a demonstrat că a fost vorba despre atentate teroriste. ”Asasinatele comise au fost planificate şi pregătite cu grijă de o organizaţie teroristă. Ţintele nu au fost alese la întâmplare. O susţinere logistică i-a furnizat mijloacele necesare”, afirmă consiliul, care consideră că ”domnul Woerth se angajează pe o cale periculoasă, care riscă să fie folosită în scopuri propagandistice de cei care susţin jihadismul”.

Citește și:

Olanda va participa la raidurile aeriene din Siria împotriva SI

Plic cu explozibil, primit la biroul premierului Franței

Alertă pe aeroportul Charles de Gaulle, Paris, din cauza unor false dispozitive explozive

Cinci licee din Paris, evacuate

A demisionat ministrul francez al Justiţiei

Amenințare cu bombă la Paris

SI pregătește noi atentate în Europa

Europol avertizează că Statul Islamic pregătește noi atentate în Europa

Suspecți reținuți în Belgia

Doi suspecți în cazul atentatelor de la Paris, reținuți de autoritățile belgiene



12