Două clădiri emblematice pentru istoria românilor, clasate în grupa A a Patrimoniului Național, Cula Greceanu de la Măldărești și Castelul Teleki din Dumbrăvioara, își vor găsi noi stăpâni, după ce proprietarii lor le-au scos la vânzare.
Cele două monumente nu vor intra în patrimoniul statului, după ce „Ministerul Culturii și-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemțiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldărești și Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Național”, potrivit unui comunicat al Artmark Historical Estate, divizia Artmark specializată în vânzarea de monumente istorice și de artă. „Începând cu momentul recepționării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemțiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestora în vânzare, prin licitație, concurs de oferte sau prin tranzacție privată”, se mai arată în comunicatul amintit.
CLĂDIRI-SIMBOL Cula Greceanu de la Măldărești, clădire-simbol a istoriei românilor, a fost ridicată în vremea lui Mihai Viteazul și este cea mai veche cetate din România ce și-a păstrat exteriorul neschimbat după aproape jumătate de mileniu. Din 1956, edificiul a funcționat ca muzeu. Cetatea Cula Greceanu a fost oferită statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru valoarea de 400.000 de euro. Celălalt monument, Castelul Teleki, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru 450.000 de euro. Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clădire emblematică pentru istoria nobilimii transilvănene, în stil neobaroc, a servit drept reședință familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii ale Ardealului secolelor XVIII-XIX. Odată cu naționalizarea, clădirea a fost transformată în școală, ce funcționează până astăzi.