După ce a renunțat la cula Greceanu de la Măldărești și Castelul Teleki din Dumbrăvioara, Ministerul Culturii și-a declinat și interesul de a exercita dreptul de preemțiune al statului în cazul monumentului Castelul Pogány din Retezat. Domeniul Pogány, format din castel și un parc dendrologic de 17 hectare, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru 500.000 euro, cu discount față de evaluare.
„Artmark Historical Estate, divizia Artmark specializată în vânzarea de monumente istorice și de artă, aduce la cunoștința publică faptul că Ministerul Culturii și-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemțiune al statului în cazul monumentului Castelul Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Național. Castelul Pogány din Retezat/Hunedoara, unul dintre puținele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare și funcționare, și-a câștigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Național Retezat, dar și datorită istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogány - parte a elitei transilvănene din secolul XIX”, spun reprezentanții Artmark Historical Estate. Aceștia amintesc că „un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriței Margit Pogány, modelul și iubita lui Constantin Brâncuși”.
„Domnișoara Pogány” este una dintre operele celebre realizate de faimosul Brâncuși, diferite versiuni ale lucrării aflându-se la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) sau Muzeul de Artă din Philadelphia. În 1997, la casa Christie’s New York, „Domnișoara Pogány II” a fost adjudecată cu o sumă-record: 5,6 milioane de euro.
„Începând cu momentul recepționării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemțiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitație, concurs de oferte sau prin tranzacție privată”, precizează reprezentanții Artmark Historical Estate.