Ministrul polonez al Apărării a demisionat în urma raportului referitor la Smolensk

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul polonez al Apărării a demisionat în urma raportului referitor la Smolensk

Externe 30 Iulie 2011 / 00:00 583 accesări

Bogdan Klich, ministrul Apărării din Polonia, ţară aflată la preşedinţia Consiliului UE, şi-a dat demisia, vineri, după ce un raport al Guvernului referitor la accidentul de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Kaczynski, a identificat erori din partea echipajului avionului militar. Premierul Donald Tusk a anunţat că a aprobat demisia şi a numit deja un înlocuitor în fruntea Ministerului Apărării, în persoana lui Tomasz Siemoniak, care era viceministru de Interne. Demisia lui Klich, despre care se vorbea mai de mult, intervine cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile parlamentare în care Platforma Civică, partidul de centru condus de Donald Tusk, este considerat favorit. Analiştii sunt însă de părere că demisia oficialului polonez nu va avea un impact foarte mare asupra electoratului.

Şeful Parchetului militar declarase marţi că vor fi formulate capete de acuzare la adresa unor militari polonezi, fără a da nume. Este posibil să fie vorba despre cei care au organizat zborul militar şi cei care au asigurat antrenamentul piloţilor. Ministrul de Interne, Jerzy Miller, a prezentat, vineri, rezultatele mult aşteptatei anchete a Guvernului polonez referitoare la accidentul aviatic din 10 aprilie 2010, de la Smolenk, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, soţia lui şi alţi 94 de demnitari care mergeau în Rusia, la comemorarea masacrului de la Katyn. Raportul polonez ajunge la concluzia că există o vină împărţită între polonezi şi ruşi în ceea ce priveşte pregătirea cursei. Cooperarea între membrii echipajului a fost proastă, nu cunoşteau suficient de bine zona de aterizare, supervizarea a fost deficitară iar pregătirea oamenilor la fel, a declarat Jerzy Miller. Echipajul n-ar fi trebuit să zboare la altitudinea la care zbura în momentul accidentului. Documentul mai spune că prognozele meteo de la Smolesnk nu au fost furnizate piloţilor înainte de decolare şi, din tot echipajul, numai un pilot polonez vorbea ruseşte. În ceea ce priveşte greşelile ruşilor, este vorba, în primul rând, de erori ale personalului de la turnul de control de la Smolensk, care au dat instrucţiuni greşite piloţilor polonezi. Existenţa explozibililor la bordul avionul prăbuşit, cum a speculat presa, a fost categoric infirmată, la fel şi ipoteza unor presiuni asupra piloţilor din partea demnitarilor pe care îi transportau.

Raportul polonez a fost dat publicităţii la mai bine de un an de la dezastru şi la şase luni de la un raport al ruşilor pe aceeaşi temă, pe care Varşovia îl consideră incomplet. Opoziţia din partidul Lege şi Justiţie (PiS), partidul fostului preşedinte Kaczynski, a criticat raportul dat publicităţii vineri de Guvern şi a spus că ”este plin de minciuni” şi ”este o încercare de a confirma propaganda ruşilor”. PiS, care a avut propriul raport asupra dezastrului, spune că cine citeşte raportul oficial al Guvernului polonez trage concluzia că numai Polonia este responsabilă pentru moartea preşedintelui ei, menţionându-se prea puţin rolul Rusiei în tragedie.



12