Situată pe malul drept și stâncos al Dunării, la jumătatea distanței dintre anticul Axiopolis, Cernavodă de astăzi, și anticul Carsium, cunoscut azi ca Hârșova, cetatea Capidava, ridicată în timpul împăratului Traian, continuă să ofere surprize arheologilor.
În această perioadă, o echipă de arheologi tomitani de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), din care fac parte Cătălin Dobrinescu și Tiberiu Potârniche, efectuează cercetări la aproximativ 80 de metri de incinta de nord a cetății Capidava. Din aprilie, de când au demarat cercetările „extra-muros”, până în prezent au fost descoperite 60 de morminte din perioada medievală, din secolul al X-a. Inventarul funerar descoperit este foarte bogat: fragmente ceramice, brățări din sticlă și bronz care se aflau pe mâinile defuncților și chiar și monede antice.
Surprizele nu au întârziat însă să apară. „Printre aceste morminte am găsit două din epoca bronzului, cu o vechime de aproximativ 3.200 de ani. Nu ne așteptam să le descoperim printre mormintele medievale. Defuncții erau chirciți, cu vase ceramice ca ofrande”, a declarat, pentru cotidianul „Telegraf”, arheologul Cătălin Dobrinescu.
„Toate aceste descoperiri oferă o viziune nouă asupra spațiului extra-muros al cetății Capidava”, a mai spus Dobrinescu. Cercetările continuă în următoarea lună, iar surprize mai pot să apară. Vom reveni în edițiile viitoare ale cotidianului „Telegraf”, cu noi detalii.