„Moment crucial pentru unitatea UE“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Summit la Bruxelles

„Moment crucial pentru unitatea UE“

Externe 18 Februarie 2016 / 15:44 491 accesări
Președintele Consiliului European, Donald Tusk

Președintele Consiliului European, Donald Tusk

E fierbere mare la Bruxelles - sau cel puțin așa ar trebui să fie - odată cu începerea summitului Consiliului European din 18-19 februarie, declarat de președintele acestuia, polonezul Donald Tusk, drept ”moment crucial pentru unitatea UE”. Subiectul central îl constituie reformele cerute de Marea Britanie pentru a rămâne în UE, însă același Donald Tusk a declarat că nu poate garanta că summitul va aduce și un acord asupra subiectului central. În acest context, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România susține păstrarea Marii Britanii în UE, dar nu este de acord cu discriminarea cetățenilor români pe tema beneficiilor sociale.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat, miercuri, în ajunul summitului CoE de la Bruxelles, că pierderea unității UE ar fi o înfrângere atât pentru Marea Britanie, cât și pentru UE și o victorie geopolitică a celor care încearcă să divizeze, subliniind faptul că ”summitul va fi un moment crucial pentru unitatea UE”. Planul propus de Tusk va fi supus aprobării liderilor statelor UE în cadrul summitului de joi și vineri, iar dacă va trece de această etapă, măsurile legislative concrete ce vor rezulta vor trebui votate de PE. Pe lângă așa-numita ”frână de urgență”, ce prevede posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale în condițiile menționate, planul mai prevede și crearea unui așa-numit mecanism al... cartonașului roșu. Prin acesta, parlamentele țărilor UE ar putea bloca o inițiativă legislativă a CE, dacă cel puțin 55% dintre acestea votează împotriva ei.

Președintele Klaus Iohannis participă la summitul de la Bruxelles și a anunțat că România nu acceptă restricţionarea liberei circulaţii sau discriminarea cetăţenilor români pe tema beneficiilor sociale, în negocierile pe tema Brexit. ”Nu acceptăm în niciun fel ca libera circulaţie să fie pusă sub semnul întrebării sau să apară o discriminare, nu putem accepta că cineva care vine din România este altfel tratat decât cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie să existe o egalitate în tratamentul oamenilor din UE”, a declarat Iohannis pentru TVR. Preşedintele a spus că Marea Britanie trebuie să rămână în UE, dar că România nu este dispusă ca cetăţenii săi să fie discriminaţi. De asemenea, Iohannis a dat asigurări că orice se negociază la Bruxelles pe marginea celor patru propuneri făcute de preşedintele Consiliului, Donald Tusk, premierului David Cameron se aplică doar după ce are loc referendumul din Marea Britanie. El a subliniat că România este de acord cu trei propuneri, guvernanţă, piaţa digitală şi competitivitate, însă ultimul capitol, despre libertatea de mişcare şi beneficii sociale, este încă deschis negocierilor. Iohannis a subliniat că este important ca orice regulă nouă să nu fie aplicată retroactiv.

Citește și:

Juncker exclude ca Marea Britanie să părăsească UE

Discuții la Londra între David Cameron și Donald Tusk privind ieșirea din UE a Regatului Unit

Cameron: O ieșire din UE "nu este soluția bună"

Liderii UE vor crearea rapidă a unei forțe frontaliere europene

Rusia scapă de sancţiunile UE datorită Italiei?

”Jumătate de milion de refugiaţi ar putea fi mutaţi din Turcia în UE”

Turcia ajută UE cu migranții... contra cost

Taguri articol


12