Mustește un nou conflict armat în Transnistria?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismente de la Moscova

Mustește un nou conflict armat în Transnistria?

10 Iulie 2015 / 00:00 534 accesări

Ambasadorul rus Serghei Gubarev, care reprezintă Moscova la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean, a afirmat că transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria ar putea agrava situaţia şi provoca un nou conflict armat. "În discursurile lor oficiale, liderii moldoveni (şi nu numai ei) cer constant transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune de poliţie multinaţională, în pofida faptului că preşedinţii Republicii Moldova, regiunii transnistrene şi Rusiei au apreciat rolul său stabilizator într-o declaraţie comună semnată la Moscova în martie 2009", a declarat miercuri Gubarev, într-un interviu pentru agenţia rusă de presă TASS.

Potrivit diplomatului, operaţiunea de menţinere a păcii a făcut posibilă stabilirea controlului în zona de securitate încă de la început şi a prevenit scăparea de sub control a incidentelor. "Faptul că niciun membru al forţei de menţinere a păcii nu a murit de la începutul operaţiunii dovedeşte că aceasta a fost eficientă", a apreciat el. "Transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din zona de securitate ar putea duce părţile implicate către o nouă confruntare armată. Dacă acesta este rezultatul dorit de susţinătorii transformării, ei vor purta întreaga responsabilitate pentru apariţia unui nou punct de tulburări", a subliniat Gubarev.

Pe de altă parte, diplomatul a declarat că Rusia este îngrijorată de stagnarea negocierilor în vederea soluţionării conflictului transnistrean în formatul 5+1.

"Doar două conferinţe, în loc de cinci sau şase convenite de părţi, au fost organizate în 2014 şi nu au reuşit să aibă nicio întâlnire oficială din ianuarie până în iunie 2015", a precizat Gubarev. "Principala cauză a acestei situaţii este deteriorarea continuă a dialogului între autorităţile moldovene şi cele transnistrene. Dar mediatorii internaţionali ar trebui să aibă un cuvânt de spus în remedierea situaţiei. Lucrăm activ atât cu părţile (implicate în conflict), cât şi cu mediatorii. Credem că pauza (în negocieri) ar trebui să se încheie, pentru că reluarea procesului în 2011, după o pauză de şase ani, a fost costisitoare pentru toată lumea", a conchis diplomatul rus. Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova cu o populaţie predominant rusofonă şi rusofilă, şi-a proclamat independenţa în anii '90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruși fac parte din forţa de menținere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni. Republica Moldova consideră însă că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene şi, din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.



Ştiri recomandate

12