Muzeul Hamangia din Cernavodă, viitorul leagăn al istoriei dobrogene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cultura neolitică dobrogeană, promovată de români și bulgari

Muzeul Hamangia din Cernavodă, viitorul leagăn al istoriei dobrogene

Eveniment 11 Iulie 2015 / 00:00 4103 accesări

Faptul că Dobrogea este un adevărat izvor nesecat de cultură și istorie și că adăpostește multe comori încă nedescoperite nu este necunoscut. Una dintre comorile care ne definesc în istoria antică este moștenirea Culturii Hamangia, cea mai veche cultură neolitică din Dobrogea. Vestigiile arheologice aparținând acestei civilizații, precum statuetele „Gânditorului de la Hamangia” și perechii sale, sunt, fără îndoială, cei mai cunoscuți ambasadori ai culturii și istoriei românești. Urme ale acestei civilizații străvechi se găsesc în toată Dobrogea, dar în orașul Cernavodă există unul dintre cele mai reprezentative situri pentru această cultură. Menționăm aici una dintre cele mai mari necropole aparținând acestei culturi, care are circa 400 de morminte și unde au fost descoperite celebrele statui ale „Gânditorului” și perechii sale. Asta conferă orașului un potențial imens pentru turismul cultural și istoric.

NOI OBIECTIVE TURISTICE De aceea, administrația din Cernavodă și-a unit forțele cu autoritățile municipiului bulgăresc Shabla, pentru a promova moștenirea culturală comună a civilizației Hamangia, printr-un proiect european. Zilele trecute, reprezentanții celor două primării partenere s-au întâlnit pentru a stabili un plan comun de valorificare a siturilor Culturii Hamangia, aflate în cele două orașe. Proiectul presupune înființarea de muzee și ateliere de creație atât în Cernavodă, cât și în Shabla, dedicate acestei civilizații neolitice.

MUZEU ȘI ATELIER PENTRU CULTURA HAMANGIA În Cernavodă, două clădiri neutilizate în prezent vor fi reabilitate și vor deveni împreună Complexul Neolitic Hamangia. Unul dintre imobilele ce vor fi renovate este cel în care se afla fostul Leagăn de copii de pe strada 24 ianuarie. Clădirea va adăposti viitorul „Centru Hamangia”, unde vor avea loc expoziții permanente care vor reflecta viața cotidiană din perioada Hamangia. În cadrul acestui centru, „Gânditorul” și perechea lui vor fi așezați la loc de cinste, iar în jurul acestui mic muzeu va exista un parc arheologic specific. Al doilea nucleu al Complexului Hamangia va fi Atelierul „Gânditorul”, ce va fi amenajat în locul fostului atelier de pielărie din centrul orașului. Acest studio de creație va fi destinat activităților de prelucrare a lutului și confecționării diverselor obiecte după modele neolitice. Activitățile vor reînvia neoliticul cernăvodean și vor promova mai bine cultura și istoria orașului.

PARTENERIATE Proiectul va fi depus spre finanțare, iar Complexul va fi amenajat în aproximativ trei ani. Pentru ca Muzeul Hamangia să fie cât mai autentic, la proiect vor participa și specialiștii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi ai Institutului European pentru Turism Cultural „Eureka”din Dobrici, Bulgaria. Acesta nu este singurul proiect pe care orașul Cernavodă îl derulează în parteneriat cu alte autorități din străinătate. Cu ajutorul autorităților din orașul german Ulm, administrația cernăvodeană derulează un important program de promovare a turismului pe Dunăre.



Ştiri recomandate

12