Cotidianul „Telegraf” continuă campania de prezentare a candidaților liberali din Constanța la alegerile parlamentare, care vor avea loc în 11 decembrie. În această ediție, prezentăm un interviu cu profesorul Costel Stanca. Inginer de navigație de profesie, profesorul Costel Stanca ocupă locul 4 pe lista pentru Senat. Și-a început activitatea profesională în 1995, în cadrul Universității Maritime din Constanța, iar din 2012 este decan al Facultății de Navigație și Transport Naval. Pe parcursul carierei sale profesionale, Stanca a obținut numeroase certificate în domeniul maritim și managementul turismului. În interviu, Stanca spune că își dorește un cadru legislativ mai clar și mai potrivit pentru profesia de navigator, inclusiv pentru realizarea perioadei de cadeție, dar și corelarea între sistemul de educație și piața muncii este la fel de importantă.
Reporter (Rep.): De ce candidați?
Costel Stanca (C.S.): Candidez pentru că sunt nemulțumit de felul în care merg lucrurile în societate. Avem o țară bogată cu oameni săraci. Avem un județ bogat cu cetățeni săraci. Vreau să-mi aduc contribuția la schimbare, iar aceasta se poate produce numai prin implicare.
Rep.: Cum v-aţi caracteriza în câteva cuvinte? Care consideraţi că ar fi într-un cuvânt atuul dvs.?
C.S.: Cei care mă cunosc știu că sunt o persoană determinată, cu o mare capacitate de muncă, lucru demonstrat în cei 17 ani de carieră în învățământul superior. Atuul meu este profesionalismul. Mă bucur că am găsit aceeași calitate și la colegii mei din PNL Constanța și sunt încrezător că vom reuși să schimbăm în bine societatea în care trăim.
Rep.: În ce măsură credeți că experiența dvs. profesională vă va ajuta în activitatea parlamentară?
C.S.: Faptele vorbesc de la sine. Mi-am adus contribuția la construirea a mai mult de 200 de sisteme de management pentru organizații, inclusiv la primul minister din România cu un sistem de management certificat. De asemenea, am ajutat la formarea a mai mult de 5.000 de specialiști din domeniul transporturilor maritime. Din aceste motive, privesc cu încredere provocarea de a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Rep.: Care este prima problemă pe care doriți să o rezolvați pentru județul Constanța din postura de senator?
C.S.: Sunt mai multe probleme pe care le doresc rezolvate. În primul rând, doresc un cadru legislativ mai clar și mai potrivit pentru profesia de navigator, inclusiv pentru realizarea perioadei de cadeție. Corelarea între sistemul de educație și piața muncii este la fel de importantă. Societatea se schimbă în permanență și este nevoie să ne adaptăm la aceste schimbări. Nu în ultimul rând, vreau să contribui la îmbunătățirea, uniformizarea și digitalizarea sistemului de securitate socială. Ar face viața mai ușoară pentru toată lumea.
Rep.: Actualul Parlament are, în momentul de față, o imagine nu tocmai bună. Ce ar trebui să facă noul Legislativ pentru a scăpa de această „moștenire“?
C.S.: Ne-am săturat de parlamentari care dorm în bănci, care fac scut în fața justiției, care-și votează pensii speciale și se implică în tot felul de afaceri dubioase. Noul Parlament trebuie să demonstreze din prima clipă că lucrează în folosul cetățenilor. Și cred că această schimbare este realizabilă având în vedere că președintele României, Klaus Iohannis, a dat deja tonul atunci când a cerut partidelor să se reformeze. PNL a început serios procesul de reformare, iar dovada este că toți candidații noștri respectă cu strictețe criteriile de integritate.
Rep.: De ce ar trebui să voteze locuitorii judeţului candidații PNL Constanţa?
C.S.: Pentru că este singurul partid care a înțeles într-adevăr că este necesară o schimbare reală în politica românească. Cum spuneam, toți candidații PNL respectă criteriile de integritate, avem la nivel național peste 60% oameni noi, iar pe plan local, cu o singură excepție, PNL Constanța a propus numai oameni care nu au mai fost în Parlamentul României. În același timp, avem o echipă mult mai bună față de PSD. Candidații PNL sunt oameni educați și profesioniști, specialiști în diferite domenii: Vergil Chițac în domeniul apărării, în administrație este Bogdan Huțucă, la mediu Lucia Varga, Ioan-Tiberiu Tofolean la sănătate, la finanțe-bănci este Ana Marcu, Cătălin Anghel în IT, iar Sorina Tușa în științe juridice.
Rep.: Ce doriți să le transmiteți constănțenilor?
C.S.: Să aibă convingerea că membrii PNL trimiși în Parlament nu îi vor dezamăgi.
Citește și:
„O mare durere pentru constănțeni este lipsa unui spital regional“
„Prioritățile mele sunt legate de protecţia mediului în Constanţa“
„Cetățenii vor reînnoirea clasei politice. Voi contribui la această schimbare“