Constănțenii nevoiași care beneficiau de ajutoare alimentare din partea Primăriei nu vor mai sta la cozi pentru a-și ridica pachetele. Din aprilie, pachetele vor fi înlocuite cu tichete de masă, ce vor fi distribuite beneficiarilor direct la domiciliu. Consilierii locali au votat, în cadrul ședinței de marți, demararea programului „Respect”, care stabilește condițiile de acordare a ajutoarelor. Prin intermediul acestui program, vor primi tichete valorice toți cei care beneficiau până acum de pachete cu alimente. Cu alte cuvinte, beneficiază vârstnicii cu pensii mai mici de 1.000 de lei, persoanele de peste 60 de ani care nu au venituri, cei cu dizabilități, asistații social și persoanele care nu au nicio sursă de venit. Ei vor primi prin poștă, de opt ori pe an, câte patru tichete în valoare totală de 40 de lei (1 bon = 10 lei) cu care își pot achiziționa toate alimentele de care au nevoie.
CÂND ȘI CUM SUNT DISTRIBUITE TICHETELE? Voucherele vor fi distribuite în lunile februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. Suplimentar, vor fi acordate tichete valorice în lunile mai și noiembrie. „Vom acorda tichete în mai pentru că atunci sărbătorim Ziua Constanței, iar în noiembrie vrem să le dăm ocazia nevoiașilor, care sunt vulnerabili, să își asigure stocul de alimente pentru iarnă”, a explicat primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău. Pentru a primi tichetele acasă, beneficiarii trebuie să depună o cerere între 1 și 20 martie. „Formularele de solicitare vor fi disponibile la Centrul de Informare Cetățeni (CIC) de la City Park Mall - Sky Level, la cluburile pentru pensionari, la toate birourile și sediile Primăriei și pe site-ul www.primaria-constanta.ro. Solicitările vor putea fi depuse la CIC, la cluburile pentru pensionari și la ghișeele Serviciului Public de Impozite și Taxe”, a precizat primarul interimar Decebal Făgădău. El a mai adăugat că fiecare beneficiar va primi un singur rând de bonuri, chiar dacă îndeplinește simultan mai multe condiții. „Un vârstnic cu pensie mai mică de 1.000 de lei care suferă de handicap va primi un singur rând de bonuri, deși îndeplinește două condiții”, a explicat primarul interimar.
UNDE POT FI FOLOSITE? O nelămurire frecventă a celor care au beneficiat până acum de pachete este legată de magazinele care vor accepta bonurile valorice drept plată pentru alimente. Oamenii nu știu exact dacă vor putea folosi tichetele și în chioșcurile de cartier sau numai în anumite rețele de hypermarketuri ori supermarketuri. Referitor la acest subiect, Făgădău a precizat că firma care va emite bonurile va fi desemnată și în funcție de câte colaborări are cu magazinele din municipiu. „Acesta este un criteriu de departajare în procedura de achiziție. Ne interesează, în mod special, ca oamenii să aibă posibilitatea să își cumpere mâncare și din marile lanțuri de magazine, și din chioșcurile de la colț”, a explicat primarul interimar. O condiție importantă pe care trebuie să o îndeplinească firma care se va ocupa de distribuția tichetelor este aceea de a avea mai multe puncte de lucru pe teritoriul orașului. „În cazul în care oamenii nu sunt acasă și nu li se pot înmâna bonurile, trebuie să le dăm posibilitatea să le ridice personal. Însă, pentru a evita cozile, este important să existe cât mai multe locuri de unde să își poată ridica bonurile”, a completat Făgădău. Important de menționat este faptul că beneficiarii vor putea să își achiziționeze cu bonuri doar alimentele de bază, în niciun caz alcool, țigări sau produse nealimentare. „Vom monitoriza consumul și, în cazul în care depistăm un magazin care acordă produse nealimentare în baza tichetelor de la Primărie, vom anula colaborarea cu unitatea respectivă”, a punctat primarul interimar.
Mai multe beneficii pentru vârstnici
Pe lângă aprobarea programului de acordare a tichetelor sociale, aleșii locali au adoptat și extinderea celui de premiere a vârstnicilor. Asta înseamnă că, din martie, nu numai bătrânii de 80 de ani sau cuplurile ajunse la 50 de ani de căsnicie vor primi bani de la Primărie. Conform noilor prevederi, vor mai fi răsplătiți bătrânii de 90 de ani și chiar cei ajunși la 100 de ani. Fiecare va primi din partea municipalității câte 300 de lei și o floare. Conform celor mai recente date ale administrației locale, în Constanța există 410 vârstnici de 90 de ani și nouă bătrâni care împlinesc un secol de viață.
Citește și: