Nou acord UE - SUA privind transferul de date, în trei luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nou acord UE - SUA privind transferul de date, în trei luni

Externe 06 Noiembrie 2015 / 17:24 616 accesări

UE a stabilit un termen de trei luni pentru încheierea unui nou acord transatlantic referitor la transferul de date, după ce Curtea Europeană de Justiţie a anulat un pact vechi de 15 ani care permitea accesul spionilor americani la datele private ale cetăţenilor UE. Curtea Europeană de Justiţie a obligat luna trecută UE şi SUA să revină la negocieri, explicând că acordul Safe Harbor care trebuia să faciliteze transferurile transatlantice de date comerciale a permis spionilor americani să aibă acces la datele private ale cetăţenilor europeni. Mai mult, acordul a compromis dreptul cetăţenilor UE de a contesta folosirea informaţiilor respective. Acordul, convenit înainte de atentatele de pe 11 septembrie 2001 din SUA, avea rolul să faciliteze comerţul, permiţând companiilor americane cu activităţi în Europa să transfere informaţii între sedii.

Decizia Curţii de Justiţie afectează peste 4.000 de companii, de la gigantul Google la producătorul de cereale Kellogg, care puteau transfera date, cu condiţia respectării unor principii referitoare la protejarea vieţii private. În urma întâlnirii cu reprezentanţii unora dintre companiile afectate, Comisia Europeană a emis, vineri, recomandări pentru a ajuta companiile să transfere date în siguranţă, până la încheierea unui nou acord. Cazul din justiţia UE a fost declanşat de un fost student la drept din Austria, care a reclamat la autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul protecţiei datelor că acordul a permis serviciilor americane de securitate accesul la informaţiile clienţilor Facebook trimise în SUA.

Dezvăluirile lui Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei pentru Securitate Naţională din SUA, au provocat indignare în legătură cu activităţile Guvernului american de supraveghere şi colectare a datelor. Decizia din 6 octombrie a Curţii de Justiţie a determinat autorităţile europene de reglementare în domeniul confidenţialităţii datelor să se angajeze la o acţiune comună, până în ianuarie, dacă nu se va găsi o soluţie potrivită în negocierile cu SUA. Reprezentanţii UE şi ai SUA discută din 2013 îmbunătăţirea acordului Safe Harbor prin creşterea protejării datelor personale ale cetăţenilor UE, după transferarea lor în SUA.

Citește și:

Noul serviciu SMS 113 a devenit, oficial, funcţional!

Site-ul pe care trebuie să îl eviți dacă vrei să comanzi de pe net. E țeapă!

Plângere împotriva Facebook, admisibilă în Austria

Irlanda va investiga transferurile de date prin intermediul Facebook către SUA



12