Noua Zeelandă a devenit prima triplă campioană mondială la rugby

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 34-17 în finala cu Australia

Noua Zeelandă a devenit prima triplă campioană mondială la rugby

Sport 01 Noiembrie 2015 / 15:25 1142 accesări

Selecţionata de rugby a Noii Zeelande a câștigat a treia sa Cupă Mondială, după ce a învins echipa Australiei cu scorul de 34-17 (16-3) în finala disputată sâmbătă seară, pe Stadionul Twickenham din Londra. Naţionala „All Blacks“ devine prima echipă care își apără titlul mondial, după ce primele două trofee le-a cucerit pe teren propriu, în 1987 și 2011. De la ultimul triumf în Rugby World Cup, neo-zeelandezii au jucat în total 54 de meciuri şi au pierdut doar trei! Australia a jucat a patra sa finală de Cupă Mondială, câştigând trofeul în 1991 şi 1999 şi pierzând finala din 2003, pe teren propriu, contra Angliei.

Neozeelandezii au fost cei care au deschis scorul, din lovitură de pedeapsă, dar Australia a restabilit egalitatea la finalul primului sfert de oră. „All Blacks“ au mai reușit să puncteze din două penalități, iar Nehe Milner-Skudder a semnat primul eseu al finalei, cu un minut înainte de pauză: 16-3. La reluare, campionii mondiali s-au desprins în urma unei noi încercări, reușită de Ma'a Nonu după o formidabilă acţiune personală (21-3).

Însă „Wallabies“ nu s-au predat şi au început cursa de urmărire, favorizați și de cartonașul galben primit de Ben Smith, iar scorul s-a strâns pe tabela de marcaj la 21-17 în minutul 65! A fost doar un foc de paie, pentru că „All Blacks“ alcătuiesc cu adevărat cea mai bună echipă din lume. Un drop-gol şi o l.p. reușite de Carter, precum şi eseul la centru marcat de Barrett, la capătul unei curse splendide, au răpus definitiv Australia.

Pentru Noua Zeelandă au marcat eseuri Nehe Milner-Skudder (39), Ma'a Nonu (42) și Beauden Barrett (79), iar Dan Carter a reușit două transformări (39, 79), patru lovituri de pedeapsă (8, 27, 36, 75) și un drop-gol (70). Punctele Australiei au fost reușite de David Pocock (53), Tevita Kuridrani (64), care au marcat eseuri, ambele transformate de Bernard Foley, care a înscris și din l.p. (14).

Dan Carter a fost desemnat omul meciului, grație celor 19 puncte reușite în finală, o răsplată binemeritată după ce a ratat ultimul act din 2011, din cauza unei accidentări. Acesta a fost pentru el ultimul meci internaţional, uvertura „All Blacks“ anunţându-şi retragerea din echipa naţională după RWC 2015.

Prințul Harry și Bernard Lapasset, președintele World Rugby, au oferit medaliile componenților celor două finaliste, iar prințul Harry a înmânat Trofeul Webb-Ellis lui Richie McCaw, căpitanul echipei câștigătoare.

Au evoluat formaţiile: Noua Zeelandă (antrenor Steve Hansen): B. Smith - Milner-Skudder (65 Barrett), C. Smith (40 S.B. Williams), Nonu, Savea - Carter, A. Smith (71 Kerr-Barlow) – McCaw-căpitan, Read, Kaino (71 Vito) - Whitelock, Retallick - O. Franks (54 Faumuina), Coles (65 Mealamu), Moody (59 B. Franks); Australia (antrenor Michael Cheika): Folau - Ashley-Cooper, Kuridrani, Giteau (27 Beale), Mitchell - Foley, Genia (70 Phipps) - Hooper, Pocock, Fardy (61 McCalman) - Simmons, Douglas (15 Mumm) - Kepu (59 Holmes), Moore-căpitan (55 Polota-Nau), Sio (59 Slipper). Arbitru: Nigel Owens (Țara Galilor).

BRONZ PENTRU AFRICA DE SUD

Finala mică a fost câştigată de Africa de Sud, care a învins Argentina cu 24-13, vineri seară, pe Stadionul Olimpic din Londra. Raportul eseurilor a fost 2-1, iar Handre Pollard a înscris 14 puncte, insuficient totuşi pentru a deveni cel mai bun marcator de la acest turneu final. Și asta pentru că Nicolas Sanchez a reușit la rândul lui 8 puncte, suficiente pentru a rămâne pe primul loc în acest clasament, cu un total de 97 de puncte. J.P. Pietersen a marcat primul eseu al serii, în minutul 6, iar Eben Etzebeth l-a reuşit pe al doilea, la trei minute după pauză. Argentina a culcat și ea balonul în terenul de țintă prin Juan Pablo Orlandi, în prelungirile întâlnirii.

Finala mică a consemnat mai multe momente emoționante, începute în minutul 53, când Juan Martin Hernandez Lobe a ieșit de pe teren, după ultima sa apariție în tricoul „Pumelor“. După zece minute și-a luat adio de la rugby și Victor Matfield, căpitanul de 38 de ani al Africii de Sud. L-a urmat în minutul 66 Shalk Burger, pentru ca un minut mai târziu să își încheie cariera în tricoul primei reprezentative sud-africane și Bryan Habana. Aripa „Springboks“ avea nevoie de un eseu pentru a depăși recordul pe care-l deține alături de Jonah Lomu, 15 încercări la Cupa Mondială, dar a părăsit terenul fără să fi culcat balonul în terenul de țintă al sud-americanilor. Este pentru a doua oară când dubla campioană a lumii Africa de Sud obține medaliile de bronz la Cupa Mondială, după ediția din 1999, în vreme ce, pentru Argentina, cea mai bună performanță rămâne locul 3 ocupat în 2007.

Citește și:

Argentina a operat nouă modificări în formație pentru finala mică

Prinţul Harry va înmâna trofeul Cupei Mondiale de rugby

Noua Zeelandă - Australia, finală de vis în Cupa Mondială de rugby 2015

Noua Zeelandă este prima finalistă a Cupei Mondiale din Anglia

Taguri articol


12