Noul Cod Penal are la bază studii eronate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incredibil, dar adevărat!

Noul Cod Penal are la bază studii eronate!

Justiție 21 Septembrie 2015 / 14:09 600 accesări

La un an și jumătate de la publicarea în „Monitorul Oficial“ a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care au schimbat din temelii sistemul juridic român, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) remarcă faptul că acestea nu produc pe deplin efectele scontate și elaborează un amplu raport critic asupra impactului pe care îl au asupra societății. Potrivit unui raport intern al CSM, intrat în posesia Digi 24, se pare că mai-marii juriști care au lucrat la elaborarea codurilor s-au bazat pe studii eronate când au întocmit noile norme penale, studii care au ajuns la concluzii și recomandări bazate pe date necorespunzătoare realității.

SUME URIAȘE PENTRU DEZINCRIMINARE Mai mult, pentru realizarea acestora s-au cheltuit sume nejustificat de mari. Poate că atunci când vine vorba de cifre s-ar fi putut trece cu vederea peste multitudinea de zerouri, dacă noile coduri nu ar fi dezincriminat fapte grave sau micșorat pedepsele pentru infracțiuni care aduc prejudicii financiare statului ori în ceea ce privește viața și integritatea persoanelor. De exemplu, indiferent dacă furi 10 lei sau cinci miliarde de euro, primești tot maximum cinci ani de închisoare. Nu a scăpat de criticile CSM nici Codul de Procedură Penală: în raport, magistrații consiliului au criticat proasta reglementare și aplicare a „acordului de recunoaştere a vinovăţiei”. După părerea CSM, dacă instanţa decide să nu accepte acordul, atunci procurorul trebuie să refacă urmărirea penală, implicând astfel cheltuieli inutile.

AU NEVOIE DE UN NOU STUDIU CSM a ajuns la concluzia că este nevoie de un nou studiu de impact pentru noile coduri, care va fi analizat abia peste doi ani. CSM a aruncat pisica în curtea Parlamentului și l-a învinovățit că a blocat reorganizarea judiciară, fapt care ar fi dus la crearea de 116 noi posturi de judecător, pentru a deturna atenția publică de la dezbaterile ce au avut loc pentru adoptarea legilor penale.

UIMIȚI DE REACȚIA CSM Asta nu schimbă cu nimic faptul că, înainte de redactarea celor două coduri, s-au făcut consultări cu membri ai sistemului judiciar și persoane din societatea civilă, dar un grup restrâns de „minți luminate“ din rândul specialiștilor în drept a lucrat la scrierea proiectelor legislative. În urma prezentării acestui raport, practicienii în drept sunt siderați de întârzierea cu care CSM a criticat legislația penală, întrucât practica judiciară a arătat în nenumărate rânduri gravele deficiențe cu care se confruntă sistemul juridic de la intrarea în vigoare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală.



Ştiri recomandate

12