Specialiști ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au anunțat vineri, într-un comunicat, că Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a recepţionat, până pe 29 februarie, 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii (MS) şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje, acestea fiind efectuate în cazul copiilor din Argeș diagnosticați cu sindromul hemolitic-uremic (SHU). ”La acestea se adaugă 59 de eşantioane, recepţionate până pe 3 martie, din probe prelevate de echipele mixte ale Direcției Sanitar-Veterinare - Direcției de Sănătate Publică din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Până la această dată, din totalul de 411 eşantioane recepţionate, 312 au fost finalizate (două cu rezultate pozitive) şi 99 de eşantioane sunt în lucru. Datele rezultate din verificările ANSVSA indică faptul că „nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în 22 febraurie 2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU“. ”Precizăm că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), precizăm că, prin tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)”, se mai arată în documentul citat.
SE EXTIND INVESTIGAȚIILE Ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfaşoară, va extinde investigaţiile la nivelul exploataţiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor şi al ingredientelor din compoziţia produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii.
Reamintim că datele de început ale anchetei au arătat că îmbolnăvirile ar fi fost cauzate de consumul de brânza de vaci (Brădet) și carne de pui, în acestea depistându-se E. Coli O26.
STAREA COPIILOR Pe 4 martie, în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” mai erau internați 4 copii cu SHU. Unul dintre copii a fost externat pe 4 martie, starea sa fiind bună, potrivit MS. Copiii sunt internați în secția de nefrologie, acolo unde primesc tratament de specialitate, iar 2 dintre ei sunt supuși procedurilor de dializă peritoneală. ”Copiii sunt în stare stabilă, staționară”, asigură MS. Copilul care a fost externat zilele trecute și care nu mai prezintă SHU, rechemat în unitatea sanitară, se află sub observație medicală după ce a prezentat un episod febril. Starea de sănătate a copilului este bună, el nu mai prezintă risc de revenire la diagnosticul SHU”, arată documentul citat. Reamintim că 3 copii au murit.