Numărul solicitărilor de debranșare de la RADET a scăzut. Vezi motivul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Soluții pentru redresarea regiei?

Numărul solicitărilor de debranșare de la RADET a scăzut. Vezi motivul!

Social 26 Mai 2016 / 16:24 5654 accesări

Directorul de producție RADET, Bogdan Orozan

Directorul de producție RADET, Bogdan Orozan

Directorul general RADET, Liviu Popa

Directorul general RADET, Liviu Popa

De când a scăzut prețul gigacaloriei, s-a constatat un trend descendent al numărului solicitărilor pentru debranșare de la sistemul centralizat de termoficare, spun reprezentanții RADET. Cu toate acestea, constănţenii care vor să se debranşeze şi preferă să își monteze centrale de apartament pe gaze o pot face mult mai ușor, deoarece RADET a simplificat procedura de debranșare. Cei care optează să rămână la sistemul centralizat de termoficare ar putea avea însă avantaje.

De-a lungul timpului, mulți dintre cei care se încălzesc în sistem centralizat s-au plâns de faptul că plătesc mai mult decât consumă, că apa nu se încălzește suficient de repede sau că, din cauza unor vecini care nu și-au plătit facturile, sunt debranșate de la rețeaua de termoficare toate apartamentele dintr-un bloc. Din această cauză, unii constănțeni s-au debranșat în trecut de la rețeaua de termoficare. Pentru a rezolva aceste probleme, reprezentanții RADET Constanța spun că soluția ar fi ca fiecare consumator să încheie un contract individual cu regia de termoficare, în așa fel încât să existe un contor individual, iar ei să își poată regla singuri temperatura din casă sau momentul în care vor da drumul la căldură. Reprezentanții RADET au propus autorității publice locale contorizarea la ușă a constănțenilor în ceea ce privește distribuția energiei termice, iar, pentru a vedea cum funcționează sistemul, el va fi implementat în curând la o scară de bloc din Constanța. ”La o scară, la înțelegere cu asociația de proprietari, am realizat o instalație demonstrativă. Lucrările sunt în derulare și estimăm punerea în funcțiune în primele zile din iunie”, a precizat directorul general al RADET, Liviu Popa, în cadrul unei conferințe. El a spus că a fost aleasă intenționat o scară de bloc unde apa de consum ajunge foarte târziu la temperatura optimă, pe strada Soveja. Cei de la RADET susțin că, în sezonul cald, se lucrează la modernizarea rețelei. ”Pentru 2016 avem prognozat a înlocui cu conducte noi o lungime totală de aproximativ 2 kilometri de rețea termică. În paralel desfășurăm și programul de investiții cu forțe proprii prin care urmărim să automatizăm 4 puncte termice”, a explicat directorul de producție din cadrul regiei, Bogdan Orozan.

RADET SE REDRESEAZĂ?

Potrivit lui Popa, RADET a redus pierderile financiare aproape la zero la sfârșitul lui 2015. ”Rezultatul financiar pe ultimul trimestru arată un profit de 2.450.072 de lei. Totodată, am crescut gradul încasărilor la peste 93%”, a arătat directorul general al RADET. El este optimist și spune că regia are șanse să se redreseze, mai ales că, de când a scăzut prețul gigacaloriei, s-a constatat un trend descendent al numărului solicitărilor pentru debranșare. Astfel, au fost făcute doar 37 de solicitări, față de 80 anul trecut, până la 26 mai. ”Care e rostul să mai investesc într-o centrală dacă am costuri similare?”, a întrebat Popa.

PROCEDURA DE DEBRANȘARE, SIMPLIFICATĂ

Cu toate acestea, constănţenii care vor să se debranşeze de la RADET şi preferă să își monteze centrale de apartament pe gaze o pot face mult mai ușor, deoarece cei de la RADET au simplificat procedura. ”S-au reținut în conținutul procedurii doar câteva elemente care sunt absolut obligatoriu cerute de lege. Am scos obligativitatea de a se realiza un proiect de instalații deoarece a dat bătăi de cap și costuri suplimentare. În plus, am clasificat în 3 categorii cererile - pentru apartament, pentru casă și pentru scară de bloc sau condominiu”, a spus Popa.

POZIȚIA RADET FAȚĂ DE PROTESTE

Tot în cadrul conferinței, Liviu Popa a făcut precizări privind un protest neautorizat al câtorva angajaţi, membri ai sindicatului Energo-RADET, care a avut loc miercuri, 25 mai. El este de părere că liderul sindicatului, Petrică Mădulărescu, şi-a propus să schimbe conducerea regiei care nu i-a permis abuzuri. „Constatăm că, la interval de o lună, Mădulărescu face o regulă din a-şi convoca întreg efectivul de membri în faţa sediului regiei, nefiind de acord cu iniţierea unui dialog social. Lupta sindicală pe care o iniţiază el are la bază nemulţumirea acestuia pentru că nu i-am permis să îşi gareze cele două şalupe ale sale în incinta Punctului Termic 91. Tot acolo îşi organizase un atelier clandestin de reparat motoare de şalupă. Odată cu desfiinţarea atelierului şi interzicerea depozitării şalupelor pe proprietatea regiei, a început nemulţumirea sa”, a subliniat directorul general al RADET.

Citește și:

RADET trece la contorizarea individuală?

Taguri articol


12