O femeie va conduce, în premieră, CERN

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O femeie va conduce, în premieră, CERN

Monden 06 Noiembrie 2014 / 00:00 490 accesări

Fabiola Gianotti a fost aleasă pentru a conduce Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), devenind prima femeie care ajunge în fruntea organizației, ea urmând să fie desemnată oficial pentru acest post în luna decembrie, iar mandatul său de cinci ani va începe în ianuarie 2016. Gianotti a condus experimentul Atlas în cadrul CERN, în perioada în care cercetătorii au detectat bosonul Higgs. Grupul din care a făcut parte a studiat rezultatele ciocnirilor dintre protoni încărcați pozitiv la viteze care se apropie de cea a luminii. Gianotti a devenit cunoscută publicului larg datorită rolului său în anunțarea acestei descoperiri, în anul 2012.

Grupul CERN, cu sediul în Elveția, a anunțat selectarea Fabiolei Gianotti pe 4 noiembrie. Ea și-a început activitatea la CERN în 1987, la scurt timp după ce a absolvit Universitatea din Milano. În vârstă de 52 de ani, Fabiola Gianotti îl va înlocui din funcție pe Rolf Heuer, care a condus CERN încă din primele zile ale Marelui Accelerator de Particule (Large Hadron Collider, prescurtat LHC), finalizat în 2008, lângă Geneva. LHC a fost proiectat și construit pentru a descoperi dovezi ale existenței bosonului Higgs, o particulă subatomică despre care se crede că face parte din mecanismul ce conferă masă celorlalte particule elementare. Fizicienii au crezut că particula ar avea o masă de 115 sau de 140 de gigaelectronvolți (GeV). Acest număr promitea să ofere dovezi copleșitoare care să susțină fie modelul standard al fizicii, fie existența unui multivers compus dintr-un mare număr de universuri individuale. Când a fost descoperită particula, aceasta a măsurat aproximativ 125 GeV, neconfirmând, dar nici infirmând vreuna dintre aceste două mari teorii cu privire la Univers. Acceleratorul a fost oprit pentru îmbunătățiri și se va redeschide în primăvara anului 2015, cu o energie dublă față de cea disponibilă anterior.

Laboratorul CERN a fost înființat în 1954, oferind fizicienilor și altor cercetători posibilitatea de a utiliza cele mai performante instrumente științifice din lume pentru descoperirea secretelor profunde ale naturii.



12