Străbătând secolele, fanfara otomană tradițională Mehter a revenit în vechiul Kustenge, sâmbătă seară, pentru a arăta lumii întregi frumusețea și măreția unui imperiu al cărui nume ocupă un loc important în istoria românilor, dar și în cărțile de istorie universală. Aproape 700 de constănțeni, cei mai mulți dintre ei etnici turci, dar și tătari, s-au aflat în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, bucuroși să facă o călătorie în timp, prin intermediul unui spectacol emoționant. Înveșmântați în costume tradiționale viu colorate - roșul a predominat, urmat de albastru închis și verde -, cei 22 de membri ai fanfarei tradiționale otomane din Istanbul au impresionat publicul, timp de o oră, prin profunzimea cântecelor interpretate și prin privirile dârze, dovadă a unui înalt profesionalism. Instrumentele de percuție, preponderente, dar și cele de suflat, precum și glasurile a patru dintre mehterani au transpus publicul într-o lume de legendă, amintind lumii de prima și cea mai veche fanfară, precursoare a muzicii militare și a tuturor fanfarelor militare din lume.
PUTEREA OTOMANILOR ȘI SPAIMA INAMICILOR
Primele referiri la muzica militară turcească se întâlnesc în inscripțiile Orhon. Mehter a jucat un rol decisiv în războaie, rolul său fiind acela de a-i încuraja pe soldații otomani și, în același timp, de a-i intimida și demoraliza pe inamici, muzica fanfarei amintind de tunete. „Acest gen muzical, apărut pentru prima dată la huni, a fost adoptat de Imperiul Otoman și numit Mehter. Cultura muzicală turcească își are originile în timpul domniei selgiucizilor. După victoriile obținute în războaie, Osman I primea tobe și steaguri. După ce Osman I și ostașii săi au participat la un concert, Osman I a decis înființarea Fanfarei Mehter, care deținea un rol foarte important din punct de vedere militar. Ea participa și la evenimente și ceremonii deosebite, organizate în Imperiul Otoman, poporul îndrăgind acest gen muzical”, au spus, înaintea concertului, prezentatoarele evenimentului.
MUZICĂ ȘI PRECIZIE
În timpul marșurilor, în fruntea fanfarei se afla comandantul, în spatele căruia erau: un soldat în armură, unul care ținea steagul verde (în stânga), unul care ținea steagul alb (în mijloc) și încă un ostaș (în dreapta) care ținea steagul roșu. Aceștia erau urmați de nouă soldați numiți tug, așezați în trei rânduri. Marșul începea întotdeauna cu piciorul drept, spunându-se expresia „Bismillah” / „În numele lui Allah”. În timpul marșului, la fiecare trei pași, mehteranii se întorceau la dreapta și apoi, după alți trei pași, la stânga.
Fanfara tradițională otomană a Municipalității Metropolitane Istanbul a fost înființată în 2005, ajungând ca din 2007 să aibă 60 de membri. Prin concertele susținute în Turcia, dar și peste hotare, actuala fanfară Mehter promovează valorile culturale naționale.
Concertul fanfarei Mehter de la Constanța nu ar fi fost posibil fără Institutul „Yunus Emre” - Centrul Cultural Turc Constanța, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Municipalitatea Metropolitană Istanbul, Turkish Airlines și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea.
Citește și:
Fanfara otomană vine, sâmbătă, la Constanța! Intrarea e liberă
Fanfara Mehter este așteptată la Constanța!
Peste 4.000 de spectatori la festivalul turco-tătar
Călare și pe jos, turcii și tătarii au defilat în Constanța și Mamaia