O nouă descoperire arheologică incredibilă la Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aleea Teilor, înțesată cu comori antice

O nouă descoperire arheologică incredibilă la Mangalia

Cultură 23 Noiembrie 2015 / 12:42 1232 accesări

Cel de-al doilea capitel a fost curățat și e gata pentru a fi expus

Cel de-al doilea capitel a fost curățat și e gata pentru a fi expus

Primul capitel este deja expus la Muzeul „Callatis”

Primul capitel este deja expus la Muzeul „Callatis”

Lucrările de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia continuă să le ofere surprize arheologilor. După ce pe 28 octombrie a fost scos la suprafață un capitel ionic întreg, iar luna aceasta a fost descoperită o fântână romană, în weekend a ieșit la lumină, de la numai 70 centimetri adâncime, un nou capitel ionic.

Se afla la o distanță de 12 metri față de cel precedent, iar descoperirea lui, prilejuită de săparea unui șanț pentru introducerea rețelei de apă, este incredibilă. Atunci când primul capitel a fost scos la suprafață, cel care supraveghea lucrările, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, declara uluit: „Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani, de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei. Este primul capitel întreg pe care îl descopăr în cetatea Callatis. Un astfel de artefact poate să apară și o dată la 20 de ani sau chiar mai rar”.

De această dată, uluirea este și mai mare: „Faptul că l-am descoperit și pe al doilea este aproape de necrezut. Șansele ca eu să descopăr și acest al doilea capitel erau minime, dar iată că norocul a fost de partea mea. Acest artefact este asemănător cu cel pe care l-am găsit în ziua de 28 octombrie, este realizat tot din calcar de bună calitate, are aceleași dimensiuni și este decorat cu volute, frunze și ove identice cu cele sculptate pe primul capitel. Am certitudinea că ambele elemente făceau parte din arhitectura aceleiași clădiri antice. Lungimea capitelului este de 50 de centimetri, lățimea de 42 de centimetri, iar înălțimea de 18 centimetri”, a spus cel care se ocupă de supravegherea arheologică a lucrărilor, șefului Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Luând în considerare dimensiunile, tehnica de lucru și calcarul de bună calitate din care au fost confecționate cele două capiteluri, dr. Colesniuc este de părere că un singur meșter cioplitor în piatră a realizat ambele elemente arhitectonice.

„BANI PENTRU CERCETĂRI NU AU FOST ȘI NU SUNT” Zona, atât de bogată în artefacte - trei descoperiri impresionante în mai puțin de o lună -, ar trebui cercetată sistematic, dar lipsa de fonduri pare să transforme acest deziderat într-o utopie. „Ideal ar fi ca toată zona să fie cercetată și descoperirile antice să fie puse în valoare, pentru a crește numărul turiștilor la Mangalia. Dar bani pentru cercetări nu au fost și nu sunt. Ministerul Culturii nu ne-a mai dat bani de foarte mulți ani, iar când ne alocă fonduri, acestea nu depășesc suma de 5.000 de lei. Cu acești bani nu se pot face ample cercetări arheologice, așa cum ar merita cetatea Callatis. Din partea Consiliului Local nu am primit niciodată bani pentru cercetări arheologice, în ultimele două decenii. Cu siguranță că mai există multe artefacte și monumente arheologice îngropate pe Aleea Teilor din Mangalia. Poate că, peste alte câteva decenii, când aleea va fi din nou reabilitată, se vor găsi bani pentru a fi cercetată întreaga suprafață. Acum, ne bucurăm că reușim să scoatem la suprafață măcar o mică parte dintre comorile antice ale cetății Callatis”, a spus dr. Sorin Marcel Colesniuc. Până atunci, șefului Muzeului „Callatis” nu-i rămâne decât să expună artefactele descoperite și să le prezinte în sesiuni științifice, dedicate specialiștilor.

Alături de cele două capiteluri și fântâna antică au mai fost descoperite, cu prilejul lucrărilor de pe Aleea Teilor din Mangalia, numeroase fragmente ceramice, două fragmente de piuă (vase din piatră cu pereții groși, folosite pentru mărunțit) și diverse fragmente arhitectonice. „Toate acestea le voi prezenta la sesiunile științifice, colocviile și simpozioanele la care voi participa în perioada următoare, după care le voi publica în reviste științifice de istorie și arheologie, precum și în reviste de cultură generală”, a mai spus cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

CUM A FOST DESCOPERIT AL DOILEA CAPITEL? Cel de-al doilea capitel ionic a fost scos la iveală în timp ce se săpa un șanț pentru introducerea rețelei de apă. „Dacă primul capitel a apărut pe partea dinspre est a Aleii Teilor, chiar în zona unde începe panta spre Marea Neagră, al doilea capitel l-am descoperit pe latura de vest a aleii. Subliniez faptul că ambele capiteluri le-am descoperit în stratul de umplutură și nu în complexe arheologice. Terenul a fost afectat de locuirea aproape neîntreruptă din ultimele două milenii. Pământul a fost bulversat mai ales în ultimul secol, dovadă fiind numeroasele șanțuri săpate pentru introducerea rețelelor de apă, canalizare și curent electric. Am precizat că locuirea a fost aproape neîntreruptă, întrucât, începând cu secolul al VII-lea, după distrugerea cetății Callatis de către avari și slavi, izvoarele istorice și, mai ales, cele arheologice, privind locuirea cetății, lipsesc cu desăvârșire. În secolul al XIII-lea, pe locul unde în antichitate exista cetatea Callatis, pe o hartă din Pisa apare menționată, pentru prima dată, denumirea de Pangalia, iar în anul 1593, Paolo Giorgi din Ragusa consemnează, pentru prima dată, denumirea de Mangalia”, a spus cel care a supravegheat arheologic lucrările.

O FRUMOASĂ LEGENDĂ, PENTRU A O POVESTI COPIILOR CARE VIN LA CALLATIS În ceea ce privește capitelurile, acesta și-a „permis” să formuleze o concluzie mai puțin științifică: „Probabil că, așa cum au fost cioplite în calcar, în același timp, în urmă cu aproape două milenii, de către același meșter, așa cum au făcut parte (cu siguranță, împreună) din aceeași clădire antică și așa cum au zăcut împreună, în pământ, la mică distanță între ele, timp de aproape două milenii, cele două capiteluri ionice și-au dorit să rămână împreună și în următoarele decenii sau poate chiar secole, în expoziția muzeului callatian, dacă această expoziție va mai exista. Eu sunt convins că putem crea și o frumoasă legendă cu cele două capiteluri, pentru a o povesti copiilor care vor vizita muzeul”.

Citește și:

O nouă descoperire arheologică senzațională

Descoperire arheologică senzațională la Mangalia



Ştiri recomandate

12