O privire în lada de zestre a turcoaicelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziţie şi concurs sub egida UDTR

O privire în lada de zestre a turcoaicelor

Cultură 12 Octombrie 2013 / 00:00 814 accesări

A devenit o tradiţie ca, la mijlocul toamnei, Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) să etaleze în faţa comunităţii ce are mai de preţ în lăzile de zestre, ţesături şi broderii vechi care şi-ar găsi loc cu uşurinţă într-un muzeu de etnografie. Aşa s-a întâmplat şi vineri seară, la Terasa Colonadelor, unde Comisia de Femei a UDTR a organizat o expoziţie cu ţesături şi broderii vechi de mai bine de o sută de ani, multe dintre ele ştergare şi batiste, dar şi piese de îmbrăcăminte din bumbac, alături de care au fost etalate împletituri mai recente, semn că tradiţia tricotatului manual nu a pierit.

„Este o expoziţie amplă, care reuneşte foarte multe obiecte lucrate manual, din zestrea străbunicilor şi bunicilor noastre. Sunt foarte multe ştergare, batiste, feţe de masă, lucrate cu fir aurit sau de mătase. Culorile roşu sau roz sunt specifice ţesăturilor, la fel şi motivele orientale, în special cele florale: laleaua, garoafa, trandafirul, violetele. Avem expuse cămăşi de corp ţesute din fire de bumbac, milieuri croşetate care se puneau pe masă sau oglindă, pe cana de apă sau pe tava de cafea”, a spus preşedintele Comisiei de Femei a UDTR, Melec Amet.

ROCHIE DE MIREASĂ, ŞALVARI ŞI TÂRLICI La loc de cinste s-a aflat o rochie de mireasă, din catifea violet, brodată manual cu fir auriu. Atenţia privitorilor a fost atrasă şi de un costum festiv de culoare roşie, format din bluză şi şalvari, purtat de tinerele fete la momente festive din viaţa comunităţii, totul fiind asortat cu o pereche de târlici, din cei care se mai împletesc şi astăzi în Dobrogea, nu doar de bunicile turcoaice. Nu au lipsit din cadrul expoziţiei, pe lângă multitudinea de batiste, punguţele pentru bani, lucrate manual, împletite sau brodate, purtate de femei la brâu.

COMPETIŢIE CU ANDRELE, CROŞETĂ ŞI AC Pentru ca tradiţia artei populare a împletitului şi brodatului să fie perpetuată, preşedintele Comisiei de Femei a UDTR, Melec Amet, a organizat şi un concurs de artizanat, structurat pe trei secţiuni: Goblen, Tricotat şi Croşetat. „Croşetez un lanţ din macrame, din care pot să fac un milieu sau chiar o bluză. Deşi am avut serviciu, am continuat să lucrez cu croşeta sau andrelele, dar acum nu mai pot. Copiii şi nepoţii nu mai au timp acum de aşa de ceva, deoarece au servicii, ceea ce presupune mult stres. Şi eu mergeam la muncă, la program, dar atunci parcă nu era aşa”, a spus una dintre concurente, Begirie Betemir, de 66 de ani.

În urma deliberării juriului, din care au făcut parte femei din comunitate, s-au impus prin măiestria lor: Demir Belgin - Goblen, Suangi Nighiar - Croşetat şi Borseit Aiten - Tricotat.



12