Cu aerul său jovial, profesorul dr. Ion Bitoleanu reuşeşte să-şi cucerească interlocutorul, fie că este elev, student sau coleg de breaslă, prin personalitatea sa carismatică, astfel încât cei care nu-l cunosc îndeaproape nu-i dau vârsta pe care o are: 75 de ani. În preambulul zilei sale de naştere, pe care o marchează, astăzi, în a cincea zi a lui Cuptor, prof. univ. dr. Ion Bitoleanu a făcut un gest nobil, care nu poate fi trecut cu vederea de generaţiile de azi şi de cele viitoare, care îi vor citi cărţile. Remarcabilul istoric al spaţiului dobrogean a făcut o importantă donaţie de carte Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, reunind volume de autor, dar şi cărţi rare. „Biblioteca Judeţeană îi mulţumeşte pentru gestul său generos şi îi doreşte ani îndelungaţi de sănătate şi rodnică activitate ştiinţifică, în beneficiul istoriografiei naţionale şi al întregului spaţiul cultural danubiano-pontic!”, a spus directorul interimar al BJC, Adriana Gheorghiu.
●Aprecieri● La ceas aniversar, foştii săi studenţi, dar şi colegii de breaslă îi urează „La Mulţi Ani!” dascălului şi colegului lor. „Printre cei mai mari specialişti în istoria Dobrogei - autor, împreună cu regretatul profesor Adrian Rădulescu, al „Istoriei Dobrogei”- , profesorul Ion Bitoleanu a rămas în memoria foştilor săi studenţi, între care mă număr, un profesor deosebit şi, dincolo de aceste aprecieri, un om. La mulţi ani sănătoşi omului, profesorului şi istoricului Ion Bitoleanu!”, a spus muzeograful Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Lavinia Gheorghe. „Îl cunosc pe profesorul Ion Bitoleanu încă din anii studenţiei şi fără îndoială, este unul dintre cei mai buni cunoscători ai realităţilor dobrogene din perioada modernă şi contemporană. De altfel, domnia sa este autor şi co-autor al unor volume de istorie dedicate Dobrogei, dar şi vieţii politice din România, în perioada interbelică. Îi urez un sincer „La mulţi ani!” şi să continue activitatea de cercetare şi valorificare a documentelor”, a spus un alt fost învăţăcel al sărbătoritului de astăzi, şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman.
În semn de preţuire pentru personalitatea sa, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România (SSIR) şi Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Dobrogeană „România de la Mare” organizează, astăzi, de la ora 16.00, la Mănăstirea Dervent, reuniunea aniversară „O viaţă de om - în slujba Istoriei. Profesorul Ion Bitoleanu la 75 de ani”.
„Profesorul Bitoleanu reprezintă unul din brandurile învăţământului dobrogean din ultimii 40-50 de ani şi a ştiinţei istorice din spaţiul României de la Mare”, a spus preşedintele filialei Constanţa a SSIR, conf. univ. dr. Stoica Lascu