Barack Obama a cerut o reformă amplă a sistemului american de imigraţie, subliniind, în acelaşi timp, paşii pe care i-a făcut pentru a spori securitatea la graniţe. În Texas, Obama a susţinut găsirea unei căi pentru obţinerea statutului legal de către imigranţii ilegali, precum şi sancţionarea celor care angajează imigranţi ilegali. Circa 11 milioane de imigranţi ilegali, majoritatea hispanici, locuiesc în SUA. Preşedintele a subliniat că a răspuns apelurilor conservatorilor de a spori securitatea la graniţe şi de a înteţi deportările de imigranţi ilegali. El a cerut Congresului să reformeze sistemul imigraţiei într-un mod care să încurajeze imigranţii motivaţi şi calificaţi să fie parte a societăţii americane, descurajându-se, în acelaşi timp, economia ce profită de pe urma imigranţilor ilegali.
Într-un moment în care toată lumea se concentrează pe economie, Obama a spus că reforma din imigraţie este un imperativ economic. Cu privire la cum ar trebui să arate reforma, preşedintele nu a părut să aibă ceva nou de zis, dar a subliniat că se profilează o coaliţie amplă de politicieni, responsabili ai securităţii, oameni de afaceri şi clerici, în întreaga SUA, coaliţie ce este de acord că trebuie făcută o schimbare. Este puţin probabil să se ajungă la o nouă legislaţie acum, înainte de anul marcat de alegerile prezidenţiale, pentru că nu există apetitul politic, dar Obama vrea să-i reasigure pe alegătorii hispanici, deziluzionaţi, care vor reforma, că nu trebuie să-l abandoneze. Electoratul hispanic este în creştere, iar Obama are nevoie de el pentru a fi reales în 2012.
Între timp, fratele vitreg al lui Barack Obama a făcut o vizită secretă în Israel, săptămâna trecută, pentru a-şi descoperi rădăcinile, potrivit ”Yediot Ahronoth”. Vizita lui Mark Ndesandjo, de 45 de ani, care este evreu, nu a fost făcută publică, pentru ca acesta să nu fie vizat de militanţi, ca răzbunare după uciderea lui Osama bin Laden. Potrivit cotidianului, unul dintre obiectivele vizitei a fost ca Ndesandjo să se vadă cu rabinul Yona Metzger, pentru a primi binecuvântarea şi o scrisoare pentru mama sa, Ruth Nidesand. De asemenea, a vizitat Zidul Plângerii. Potrivit lui Metzger, ”Ndesandjo seamănă cu fratele său destul de mult. Mi-a părut un evreu foarte sensibil, devotat celor din jurul său. Rabinul a precizat că Ndesandjo s-a întâlnit cu Barack Obama de mai multe ori de când acesta din urmă şi-a preluat funcţia şi vorbesc des la telefon. Mama lui Ndesandjo a fost a treia soţie a tatălui lui Obama, profesoară evreică, fiica unor imigranţi lituanieni. Ndesandjo a studiat fizica la Brown şi Stanford. S-a mutat în China, în 2002 şi conduce o companie de internet, World Nexus.