Obama se luptă cu... rezistenţa microbilor la antibiotice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Războinic din fire

Obama se luptă cu... rezistenţa microbilor la antibiotice

Externe 29 Ianuarie 2015 / 00:00 1360 accesări

Preşedintele SUA lansează un război împotriva rezistenţei microbilor la antibiotice, o ameninţare în creştere la adresa sănătăţii publice, şi va cere o dublare a fondurilor federale destinate finanţării căutării unor noi agenţi antibacterieni. Suma pe care Obama o va cere Congresului, odată cu prezentarea proiectului său de buget pentru 2016, la începutul lui februarie, este de peste 1,2 miliarde de dolari.

Două milioane de persoane contractează anual, în SUA, o infecţie rezistentă la antibiotice, iar 23.000 mor din această cauză, subliniază Casa Albă, notând că, din punct de vedere economic, costul direct al acestei probleme se ridică la cel puţin 20 de miliarde de dolari pe an. Alocarea bugetară ar urma să îmbunătăţească utilizarea antibioticelor, să consolideze evaluarea riscului rezistenţei microbilor, supravegherea sanitară şi să stimuleze cercetarea în Sănătate şi în sectoarele agricole, explică preşedinţia. Cea mai mare parte a sumei, 650 milioane de dolari, va ajunge la Institutele Naţionale pentru Sănătate (NIH) şi la Autoritatea pentru Cercetare Biomedicală Avansată şi Dezvoltare (BARDA), pentru a creşte puternic investiţiile americane în dezvoltarea unor noi produse antibacteriene şi unor teste de diagnostic rapid, se mai arată în document.

Casa Albă subliniază că cercetători finanţaţi de către NIH au creat, recent, o nouă tehnică de extragere a unor agenţi antimicrobieni puternici din microorganisme care se află în sol, precum teixobactina. Este vorba despre primul antibiotic descoperit în ultimii 25 de ani, iar creşterea bugetului federal va permite susţinerea acestui tip de inovaţie. Peste 280 de milioane de dolari vor fi destinaţi Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), în vederea sporirii controlului asupra folosirii antibioticelor, supravegherii epidemiilor şi cazurilor de rezistenţă microbiană. Preşedintele Obama prevede, de asemenea, 47 de milioane de dolari pentru Agenţia Medicamentelor (FDA), pentru ca ea să evalueze atât noi antibiotice destinate bolnavilor, cât şi pe cele utilizate în creşterea animalelor. Această ultimă iniţiativă prezidenţială intervine după ce Obama a semnat, în septembrie, un decret privind susţinerea eforturilor împotriva rezistenţei microbiene. Astfel, Casa Albă a creat un grup de lucru din care fac parte departamentele Sănătăţii, Apărării şi Agriculturii, însărcinat să-i prezinte preşedintelui, până în februarie, un plan cincinal de acţiune pentru atacarea acestei probleme sanitare grave. Ea a creat, de asemenea, un grup consultativ de experţi independenţi care să stabilească mijloacele de stimulare a cercetării şi supravegherii sanitare.

PERICOL ÎN CREȘTERE Virologi, autorităţi sanitare americane, dar şi din restul lumii avertizează tot mai insistent în legătură cu pericolul acestei rezistenţe microbiene aflate în creştere şi care, dacă continuă în ritmul actual, ar putea să lase medicina neputincioasă în faţa unor infecţii banale şi să trimită lumea în... Evul Mediu al medicinei. ”În cazul în care continuăm pe această pantă, cu tot mai mulţi microbi rezistenţi la antibiotice, ne-am putea trezi într-o zi că ne vom confrunta cu o situaţie în care vor apărea infecţii împotriva cărora nu avem tratament”, a avertizat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID). ”Această luptă este o prioritate atât pentru Sănătatea Publică, cât şi pentru Securitatea Naţională”, a scris el pe site-ul Institutului. Situaţia este atribuită atât unui consum excesiv şi neadecvat de antibiotice, cât şi folosirii acestor medicamente în creşterea animalelor, cu scopul de a dopa creşterea şeptelului. Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din aprilie 2014, există o rezistenţă mai ales faţă de antibiotice a şapte bacterii care provoacă boli curente grave, ca septicemia, diareea, pneumoniile, infecţiile căilor urinare şi gonoreea.

OMS pregăteşte un plan de acţiune la nivel mondial împotriva rezistenţei microbiene, pe care urmează să-l supună aprobării Adunării Mondiale a Sănătăţii în acest an. Potrivit concluziilor recente ale unei comisii de experţi formate de Guvernul britanic, această rezistenţă la antibiotice ar putea să provoace zece milioane de morţi pe an la nivel mondial, în 2050.

Taguri articol


12