Obuze iraniene au ameninţat nave de război americane în Golful Persic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Obuze iraniene au ameninţat nave de război americane în Golful Persic

Externe 30 Decembrie 2015 / 15:18 1307 accesări

Potenţial focar de război în Golful Persic? Membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (GRI) din Iran au tras cu obuze chiar pe lângă portavionul american Harry S. Truman şi alte nave de război care intrau în Golful Persic sâmbătă. Avertismentul a fost foarte din scurt, practic irelevant, într-o acţiune "extrem de provocatoare", a denunţat marţi un purtător de cuvânt american, relatează Reuters online. Postul NBC a dezvăluit, citând oficiali americani sub protecţia anonimatului, că membri ai GRI efectuau un exerciţiu cu muniţie reală, iar un obuz a trecut la aproximativ 1.400 de metri de USS Harry S. Truman, un portavion din clasa a opta Nimitz ce poartă numele celui de-al 33-lea preşedinte american. "Obuzele nu au fost trase către (USS Harry S.) Truman şi alte nave, ci în apropiere de ele", a precizat postul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Central american, comandorul Kyle Raines din cadrul Marinei americane (US Navy), „aceste acţiuni au fost extrem de provocatoare, periculoase şi neprofesioniste şi pun în discuţie angajamentul pe care Iranul şi l-a asumat în vederea asigurării securităţii unei căi navigabile vitale pentru comerţul internaţional”.

Portavionul USS Harry S. Truman - însoţit de două nave de război din cadrul coaliţiei conduse de Statele Unite care atacă aerian Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak - intra în apele Golfului prin Strâmtoarea Ormuz, într-o operaţiune de rutină, în momentul incidentului, a precizat el. NBC News a precizat că distrugătorul USS Buckley şi o fregată franceză se aflau în zonă când au fost lansate obuzele. "Majoritatea interacţiunilor între forţele iraniene şi US Navy sunt profesioniste, sigure şi o rutină, dar acest eveniment nu a fost în acest fel şi este contrar eforturilor de asigurare a libertăţii navigaţiei şi securităţii maritime în interesul global", a subliniat Raines.

Forţe iraniene şi americane s-au mai înfruntat în regiunea Golfului Persic în trecut, mai ales în timpul Războiului dintre Iran şi Irak, în anii '80, după Revoluţia islamică din 1979. Teheranul a semnat, în iulie, cu şase mari puteri - inclusiv Statele Unite - un acord asupra dosarului nuclear iranian care prevede o limitare a programului nuclear controversat al Iranului în schimbul relaxării unor sancţiuni impuse Teheranului de către Occident.

Taguri articol


12