Statul olandez este responsabil din punct de vedere civil de moartea a peste 300 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia, a stabilit justiţia, luni, subliniind că Dutchbat - Căştile Albastre olandeze - ar fi putut să-i protejeze. Judecătorii nu au dat totuşi dreptate reclamanţilor, mamele victimelor, în ceea ce priveşte celelalte acuzaţii. Chiar dacă militarii olandezi ar fi trebuit să denunţe direct crimele de război, statul olandez nu poate fi tras la răspundere deoarece o astfel de acţiune nu ar fi antrenat o intervenţie militară directă a ONU şi, prin urmare, nu ar fi împiedicat genocidul.
Enclava Srebrenica era sub protecţia ONU în momentul preluării controlului de către forţele sârbe din Bosnia, în iulie 1995. Sub comanda generalului Ratko Mladic, acestea au ucis aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în ceea ce este considerat cel mai grav masacru din Europa după al Doilea Război Mondial. Dar, slab înarmate şi puţine ca număr, Căştile Albastre olandeze ale batalionului Dutchbat, refugiate într-o bază împreună cu aproximativ 5.000 de musulmani din satele înconjurătoare, în principal femei, nu au rezistat.
Într-un alt caz, de anvergură mai mică, Olanda a fost făcută responsabilă, în septembrie, de moartea a trei musulmani, după ce aceștia au fost îndepărtaţi dintr-o bază militară de către Căştile Albastre olandeze. Olanda a devenit atunci primul stat responsabil de actele propriilor săi militari ce operau sub mandatul ONU şi a promis, câteva luni mai târziu, să ofere indemnizaţii rudelor, în valoare de câte 20.000 de euro.