De mai bine de 2000 de ani, literatura universală se raportează la un etalon peren: opera unuia dintre cei mai mari poeţi ai lumii, Publius Ovidius Naso, născut la Sulmo (Sulmona, în Italia), pe 20 martie 43 î. Hr. şi exilat la Tomis, în anul 8. d. Hr., unde şi-a dat ultima suflare, în anul 17 d. Hr. (după unele surse, anul 18). Însă decizia împăratului Augustus de a-l relega la Tomis, printre barbari, pe autorul „Ars amandi” şi al „Metamorfozelor” şi sfârşitul său tragic, printre străini, la malul Pontului Euxin, a aşezat Constanţa de ieri şi de astăzi - Tomisul relegării şi morţii sale - pe harta culturală a lumii.
CĂRŢI PREŢIOASE, EXPOZIŢIE RARĂ La 2056 de ani de la naşterea lui Ovidius, universitatea de la mare care îi poartă cu mândrie numele a organizat, ieri, chiar în ziua de naştere a patronului său spiritual, o expoziţie de carte veche şi rară, care cuprinde creaţia „poetului iubirilor gingaşe”. Deosebit de valoroase, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al vechimii lor, volumele expuse în incinta Bibliotecii Virtuale a Universităţii „Ovidius” au constituit „surpriza” pe care instituţia de învăţământ superior le-a pregătit-o celor care i-au trecut pragul. De altfel, aceasta este una dintre rarele ocazii când aceste tomuri preţioase au putut fi admirate de către publicul larg.
„Expoziţia pe care am organizat-o pune în valoare opera poetului Publius Ovidius Naso. Am expus cărţi rare, care poartă semnătura lui Ovidius. Cea mai valoroasă dintre ele a fost publicată în anul 1664. Expoziţia este completată cu alte cărţi rare şi vechi reprezentative pentru literatura latină, dar şi cu cărţi mai noi, dedicate creaţiei ovidiene”, a spus bibliotecara Mirela Iordan.
Cel mai vechi volum, dar şi cel mai mic dintre cele şapte cu filele înnobilate de trecerea timpului, a fost tipărit în anul 1664. Între scoarţele sale vechi, cititorul pasionat de cultura clasică va descoperi versuri din latină grupate sub titlul „Operum Tomus III”, sub semnătura lui Publii Ovidii Nasonis. Există şi alte tomuri preţioase, între coperte elegante, editări ale operei ovidiene de către urmaşii lui Corneille, Shakespeare sau ai lui Goethe, tipărite la Paris, Londra sau la Leipzig, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Aceste cărţi, scoase la iveală şi expuse doar în zi de mare sărbătoare, cum a fost ziua de naştere a lui Ovidius, nu se găsesc la împrumut. Ele pot fi consultate doar într-o sală special amenajată a Bibliotecii Universităţii „Ovidius”, care adăposteşte şi alte comori cu o valoare spirituală inestimabilă. Expoziţia de carte veche a fost completată cu reproduceri după fotografii de epocă şi litografii reprezentându-l pe Ovidius sau statuia care îl redă posterităţii, amplasată în Piaţa Ovidiu, creaţie a sculptorului Ettore Ferrari.