Operaţiunea EU Navfor Med împotriva traficanţilor de imigranţi clandestini la Mediterana

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operaţiunea EU Navfor Med împotriva traficanţilor de imigranţi clandestini la Mediterana

Externe 19 Mai 2015 / 00:00 808 accesări

UE a înfiinţat, ieri, la o lună de la un tragic naufragiu, o operaţiune navală menită să blocheze activitatea traficanţilor care exploatează suferinţele imigranţilor clandestini, pregătiţi să facă orice pentru a traversa Mediterana către Europa. Această misiune fără precedent va implica mobilizarea unor nave de război şi avioane de supraveghere aparţinând armatelor europene, în largul Libiei, care a devenit platforma majoră a acestui trafic de persoane. Ea necesită un acord din partea ONU şi va fi lansată efectiv în iunie. Însă decizia creării misiunii a fost luată ieri, de miniştrii UE de Externe, în urma unei reuniuni cu omologii de la Apărare.

Misiunea navală este denunţată unanim de ONG-uri, care consideră că ea doar va deplasa rutele folosite de traficanţi. Operaţiunea EU Navfor Med îşi va avea cartierul general la Roma, iar comandantul ei va fi amiralul italian Enrico Credendino. Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania au promis deja că vor furniza nave. Polonia şi Slovenia vor angaja avioane de supraveghere sau elicoptere. Operaţiunea vrea, de asemenea, să împiedice recuperarea ambarcaţiunilor. Traficanţii nu au ezitat să deschidă focul împotriva Pazei de Coastă italiene, pentru a-şi recupera ambarcaţiunile. Atenţi la respectarea dreptului internaţional, europenii cer susţinere printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, iar şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat optimist în privinţa obţinerii undei verzi. Mai întâi reticentă, Rusia, o ţară membră permanentă a Consiliului de Securitate, pare pregătită să suţină un text care nu menţionează specific distrugerea ambarcaţiunilor. Atât supravegherea sporită a zonelor de coastă şi reţelelor de traficanţi, cât şi preluarea controlului asupra ambarcaţiunilor fără pavilion, în apele internaţionale, pot începe fără o bază juridică internaţională.

UE, acuzată de pasivitate şi chiar de indiferenţă, face obiectul unor presiuni, în timp ce dramele imigranţilor se succed în Mediterana. Cea care a emoţionat întreaga Europă şi i-a determinat pe conducătorii UE să acţioneze a avut loc în noaptea de 18 spre 19 aprilie. Aproximativ 8.000 de persoane au murit, majoritatea închise în cala unui trauler care s-a răsturnat în largul coastelor libiene. Fluxurile migratorii sunt mai importante anul acesta decât în 2014. Într-o singură zi, aproximativ 2.000 de imigranţi au fost salvaţi, pe 14 mai, în zeci de operaţiuni coordonate de Paza de Coastă italiană.

 ”Organizaţiile islamiste ar putea infiltra terorişti în Europa, printre imigranţi”, a avertizat, ieri, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, cerând soluţii pentru contracararea acestor ameninţări. NATO colaborează cu ţări din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu pentru combaterea imigraţiei.

Taguri articol


12