Pacienți constănțeni operați cu o tehnologie unică în România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se poate și la noi. Premieră medicală

Pacienți constănțeni operați cu o tehnologie unică în România!

Sănătate 23 Septembrie 2015 / 11:30 3181 accesări

Directorul medical al SCJU, dr. Mihnea Avram: ”Pot fi intervenții mai de amploare, care țin chiar și 4 ore. Vor fi în medie 3 pe zi”

Directorul medical al SCJU, dr. Mihnea Avram: ”Pot fi intervenții mai de amploare, care țin chiar și 4 ore. Vor fi în medie 3 pe zi”

Începând de săptămâna viitoare, medici chirurgi constănțeni vor avea posibilitatea să opereze pacienți cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră, adusă, în premieră, în țara noastră. O firmă privată oferă Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, pentru a fi testat / pentru demonstrații, un aparat de laparoscopie 3D nativ HD. ”Continuăm ceea ce înseamnă ridicarea calității actului medical în spital, de a face lucruri în premieră în România”, a declarat, ieri, managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă. La rândul său, directorul medical al celei mai mari unități sanitare din județ, dr. Mihnea Avram, care operează laparoscopic (fără bisturiu sau prin chirurgia așa-numită de catifea) de mai bine de 20 de ani, a precizat că noua linie de laparoscopie 3D nativ HD este ultima tehnologie în acest domeniu. ”O vom avea o săptămână la SCJU, vom opera cu ea de luni până vineri, la Chirurgie generală, în ideea de a ne demonstra firma respectivă veleitățile acestei noi tehnologii laparoscopice. Practic se transformă imaginea 2D în imagine 3D cu ajutorul unui soft, adică face un fel de imagine 3D artificială, creată electronic”, a explicat directorul medical.

DIFERENȚĂ FOARTE MARE Dr. Mihnea a subliniat că diferența este foarte mare, în sensul cu imaginea 2D transfomată în 3D, cu ochelari, exact ca atunci când ne uităm la un film, este destul de deranjantă și obositoare. ”La un moment dat pot apărea dureri de cap. Nu poți să suporți la o operație care durează mult, câteva ore. Această nouă tehnologie ar avea avantajul că este fără niciun fel de problemă, dă o imagine reală și nu obosește ochii, este HD. În virtutea unei bune colaborări cu această firmă care ne aduce nouă, printre puținele spitale din România, această tehnologie în premieră, să începem să operăm cu ea”, a adăugat dr. Mihnea.

O SALĂ DE OPERAȚIE VA GĂZDUI NUMAI ACEASTĂ NOUĂ TEHNOLOGIE, DE DIMINEAȚĂ PÂNĂ SEARA.

Directorul medical a anunțat că vor fi făcute diferite operații, precum colecistite litiazice, hernii hiatale, tumori de colon și de rect, abordări ganglionare, biopsii ganglionare pentru zone anatomice greu abordabile. ”Pot fi intervenții mai de amploare, care țin chiar și 4 ore. Vor fi în medie 3 pe zi”, spune directorul medical.

O asemenea trusă costă dublu comparativ cu una normală. O linie poate să coste minimum 140.000 de euro, spune dr. Mihnea.

Totul se înregistrează

O altă premieră este că totul va fi înregistrat de către laparoscop, a anunțat managerul SCJU. Ceea ce vede chirurgul va fi înregistrat, folosit ca material didactic și se va transmite în sala de curs printr-un echipament tot 3 D.

Avantaj pentru pacienți

”Avantajul pentru pacienți este că, văzând mai bine, acuratețea actului medical crește și în felul acesta poți să eviți anumite incidente intraoperatorii. Poate să dureze mai puțin operația pentru că vezi mai bine, anestezia durează mai puțin, totodată poți să faci operații pe care nu le făceai până acum, pentru că vizualizezi mai bine anumite zone pe care nu le vedeai și le poți aborda tot laparoscopic”, precizează dr. Mihnea.

Se modifică legea achizițiilor publice?

Managerul susține că SCJU își permite trecerea la o altă etapă a pregătirii și actului medical, și anume să invite companii de renume care să își prezinte produsele, iar doctorii să spună ceea ce doresc, în funcție de patologie, de costurile pentru intervenție și de multe alte elemente. ”Vom lua decizia de a achiziționa sau nu această aparatură. Avem semnale că se va modifica legea cu achizițiile publice, în toate spitalele din lume achizițiile de mănuși de chirurgie, de exemplu, sau de fire se fac prin testarea de către medici a echipamentelor respective, a dispozitivelor, a materialelor sanitare, după care se ia o decizie de a se cumpăra. Nu este criteriu prețul cel mai mic, care nu întotdeauna reflectă și calitatea produselor. Dacă chirurgii sunt obișnuiți cu anumite fire sau li se pare că sunt mai bune, evident că spitalul trebuie să răspundă nevoilor medicilor. Așa se întâmplă în toată lumea”, explică managerul.



12