Pacienţi în pericol, medici care lucrează până la epuizare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Tratamentul” Guvernului Boc. Reformă ce duce la pierzanie:

Pacienţi în pericol, medici care lucrează până la epuizare!

Eveniment 04 Octombrie 2011 / 00:00 985 accesări

Medicii din România au ajuns la disperare, s-au săturat să refuze bolnavii, s-au săturat să nu-şi poată exercita profesia aşa cum au învăţat din cauza lipsurilor. Medicamente nu sunt, materiale sanitare nici atât, Sănătatea din România întâmpină probleme din ce în ce mai grave. În mod normal, spunea un medic din ţară, spitalele ar fi trebuit să-şi pună lacătul pe uşi. Situaţia este una fără precedent, fapt care nu poate fi negat de nimeni, aşa că reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) au decis să-i adreseze o scrisoare deschisă celui care se află la cârma Guvernului, respectiv premierului Emil Boc, celui care, de fapt, are (sau ar trebui să aibă) în mână toate pârghiile pentru ca Sănătatea să poată fi salvată.

REPREZENTANŢII CMR ATRAG ATENŢIA ASUPRA CRIZEI DIN SISTEMUL DE SĂNĂTATE, ÎN CEEA CE PRIVEŞTE DEFICITUL MAJOR AL PERSONALULUI MEDICAL, ÎN GENERAL, ŞI AL MEDICILOR, ÎN SPECIAL

„Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor şi a medicilor care lucrează până la epuizare”, sunt primele rânduri care îi sunt semnalate premierului Boc. Nu în ultimul rând, preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărătoae, îi spune demnitarului că, zilnic, la CMR sosesc semnale din ţară de la colegi medici prin care spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale. „Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în Anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?”, întreabă profesorul.

„LIPSA POSTURILOR, SALARIILE MICI ŞI CONDIŢIILE EXTREM DE GRELE ÎN CARE MEDICII SUNT NEVOIŢI SĂ ÎŞI DESFĂŞOARE ACTIVITATEA AU DUS LA EXPLOZIA MIGRAŢIEI”

CMR a atras atenţia, încă din 2008, asupra pericolului pe care îl va aduce blocarea posturilor în Sănătate în contextul în care, oricum, România se confrunta deja cu un deficit important al medicilor. „Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la o mie de locuitori (1,9). Doar în primele opt luni ale acestui an, 1.700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate. E adevărat că traversăm o perioadă de criză, însă economiile nu trebuie realizate în sistemul sanitar şi aşa greu încercat”, spun reprezentanţii medicilor. În scrisoarea deschisă se precizează că, în Europa, România oricum alocă cele mai puţine fonduri sistemului sanitar. Dacă ţările est şi central-europene alocă între 6 şi 8% din PIB pentru Sănătate, iar ţările din OECD între 10 şi 12% din PIB. România a avut cea mai mare finanţare în 2008, şi anume 4,5% din PIB.

ÎN MOD EXCEPŢIONAL În aceste condiţii, CMR îl roagă, în mod excepţional, pe premier, să deblocheze şi să scoată la concurs posturile din sistemul de sănătate după regula necesităţii şi oportunităţii şi nu după regula “un post deblocat la şapte plecări din sistem”. „Vă revine responsabilitatea directă de a asigura funcţionarea sistemului de sănătate pentru că, în absenţa personalului calificat, spitalele, indiferent cât s-ar investi în ele, vor putea să fie simple locaţii şi nu unităţi medicale”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.

IMPOTENŢĂ GUVERNAMENTALĂ... În vreme ce medicii ne pleacă pe capete din ţară, angajatorii străini fiind adevărate „termite”, guvernanţii stau cu mâinile în buzunare, liniştiţi, de parcă nimic nu s-ar întâmpla, cunoscut fiind faptul că cel mai bun medic din România, pentru ei, este... „Austria”. Criza economică a „atins” întreaga omenire, însă numeroase guverne din lume au pus piciorul în prag şi au blocat plecarea medicilor în alte ţări, evident, oferindu-le un trai decent, oferindu-le totul pentru desfăşurarea unui act medical superior, în condiţii civilizate, fără ca medicii să plece acasă epuizaţi şi fără bani. Alte guverne au găsit resurse, au găsit soluţii pentru a-şi ţine specialiştii în ţară. România însă a devenit o sursă excelentă pentru acoperirea deficitului de specialişti în alte ţări. Medicii români nu mai stau pe gânduri şi pleacă pe lefuri chiar şi de o sută de ori mai mari. Cât despre condiţiile de muncă, nici nu se pune problema...



12