Se tot spune că nu sunt suficiente parcuri în Constanța. Însă, atunci când se încearcă cu adevărat reabilitarea și crearea de noi spații verzi, se găsește cineva care să pună bețe în roate doar de dragul tergiversării. Este și cazul Parcului Arheologic din Constanța, cunoscut și ca Parcul Primăriei, care, prin intermediul unui amplu proiect de reabilitare, ar fi trebuit să devină un muzeu de istorie în aer liber. Din cauza unor blocaje, lucrările vor fi finalizate după termenul-limită de 31 decembrie, dată la care se retrag fondurile europene necheltuite. Ceea ce se va face după aceea va fi plătit doar din banii constănțenilor.
Parcul Arheologic (cunoscut și ca Parcul Primăriei) din centrul Constanței va deveni un autentic muzeu de istorie în aer liber. La loc de cinste, pe aleile mărginite de arbori nobili, vor fi așezate vestigii și artefacte ce vor fi scoase din depozitele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Pe lângă descoperirile arheologice care vor putea fi admirate, parcul va cuprinde spații pentru relaxare, dar și un loc în care persoanele dornice de mișcare vor putea să facă fitness în aer liber. Pentru prima dată în Constanța, vor exista un spațiu dedicat mămicilor care vor să alăpteze sau să își schimbe copiii, dar și un loc adresat iubitorilor de animale.
LOVITURA CONTESTATARULUI! Toate facilitățile ar fi trebuit realizate până la sfârșitul anului, astfel încât finanțarea de peste 10 milioane de lei, de la Uniunea Europeană, să nu se piardă. Din păcate, toate planurile au fost date peste cap, iar o bună parte din lucrări vor fi plătite din taxele și impozitele constănțenilor. Din cauza unei firme care a contestat licitația de atribuire a contractului de lucrări, proiectul a fost blocat aproximativ trei luni. Așa se face că echipa de proiect este nevoită să „îngrașe porcul în Ajun”. „Conform estimărilor tehnice, până la sfârșitul anului, parcul va fi reabilitat aproximativ 40%. Noi sperăm să facem mai mult, pentru că, după 31 decembrie, vom pierde toți banii europeni necheltuiți până atunci. Toate lucrările efectuate din 2016 vor fi finanțate din bugetul local”, a spus directorul executiv al Direcției de Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă. Amintim că, din cauza întârzierilor cauzate de plângerea „contestatarului de serviciu”, primarul interimar Decebal Făgădău a anunțat, în octombrie, că va renunța la reabilitarea Parcului Arheologic. Totuși, a revenit asupra deciziei.
LUCRĂRI LA FOC CONTINUU În prezent, se lucrează de zor la infrastructura parcului, în special la instalația de iluminat și la refacerea spațiilor verzi. Se sapă șanțuri pentru înlocuirea vechilor fire electrice îngropate. Concomitent, sunt înlăturați copacii bătrâni și deteriorați, care pot cădea în orice moment. Șeful Serviciului de Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman, a explicat că vor fi tăiați cel mult 28 de arbori, care vor fi înlocuiți cu noi copaci. Totodată, vor fi instalate, în tot parcul, camere video pentru o mai bună supraveghere. Locuitorii care trec des prin zonă trebuie să știe că, în perioada reabilitărilor, accesul în parc este interzis. Tocmai de aceea, Primăria a decis amenajarea Orășelului Copiilor (redenumit „Festivalul Iernii”) în parcarea Pavilionului Expozițional, nu în Parcul Arheologic, așa cum se întâmpla până acum.
Citește și:
A început reabilitarea Parcului Arheologic
Un nou concept de parc: muzeu, zonă de alăptat şi fitness pentru adulţi