Patru cadre didactice de la Universitatea „Ovidius“, retrogradate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizia, adoptată de Senatul UOC

Patru cadre didactice de la Universitatea „Ovidius“, retrogradate

Educație 10 Octombrie 2016 / 11:13 7290 accesări

Constantin Dina: „Deocamdată nu comentez nimic. Nu știu nici când s-a luat decizia“

Constantin Dina: „Deocamdată nu comentez nimic. Nu știu nici când s-a luat decizia“

Universitatea "Ovidius" din Constanța a început demersurile pentru retragerea titlurilor universitare pentru patru conferențiari universitari. Soarta celor patru cadre didactice este acum la mâna Consiliului Național de Etică, for care va decide pentru fiecare caz în parte. Conferențiarii universitari vizați sunt printre cele cinci cadre didactice despre care raportul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) din 2016 afirmă că profesează fără a îndeplini condițiile minime legale pentru ocuparea postului.

Senatul Universității „Ovidius“ din Constanța a decis în 26 septembrie, prin hotărârile 955, 956, 957 și 958, retragerea titlului de conferențiar universitar pentru patru profesori. Este vorba despre Stelian Paris, de la Facultatea de Farmacie, Mihaela Fulea, de la Facultatea de Litere, Constantin Dina, de la Facultatea de Medicină Generală, şi Ruxandra Mirea de la Facultatea de Arte. În raportul ARACIS care a stat la baza retrogradării celor patru cadre universitare sunt vizați cinci profesori, însă unul dintre ei nu a fost propus spre retrogradare - Dore Claudiu Damean, de la Facultatea de Teologie. Ironic sau nu, singurul cadru universitar care a scăpat de retrogradare este angajat la una din cele mai problematice facultăți ale Universității constănțene, care a fost catalogată cu cel mai redus calificativ - "încredere limitată" - dintre toate instituțiile de învățământ de sub cupola UOC.

Amintim că toate cadrele universitare menționate sunt nominalizate în raportul ARACIS din 2016, care a dus la scăderea calificativului acordat UOC la gradul "încredere", de la "încredere ridicată", cât avea în 2011. La capitolul "Calitatea personalului didactic și cercetare" din raportul de evaluare externă al ARACIS, comisia care a verificat modul în care sunt aplicate la Universitatea constănțeană normele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a constatat că cinci cadre didactice UOC ocupă posturile fără a respecta normele legale. Numitorul comun în concluziile privind cele cinci cadre universitare menționate este faptul că lucrările de specialitate semnate fie nu se regăsesc la dosar, fie nu au fost tipărite de publicații recunoscute la nivel național, cu mențiunea că neîndeplinirea acestui criteriu standard atrage după sine faptul că profesorul sau asistentul universitar vizat nu îndeplinește condițiile minimale pentru ocuparea postului.

Doru Damean, singurul rămas cu funcția dintre cei cinci vizați în raportul ARACIS, a beneficiat și de o notă specială a raportorilor ARACIS, care au menționat în documentele oficiale că toate cele patru cărți menționate în dosarul conf. univ. Damean ar fi fost în curs de apariție la momentul verificărilor preliminare, dar copii ale lucrărilor au fost primite de comisia de evaluare în cadrul unei ultime vizite la UOC.

Cât despre ceilalți patru angajați ai Universității, în dreptul fiecăruia dintre ei sunt menționate probleme punctuale care, probabil, nu au fost depășite până în momentul în care Senatul UOC a decis să îi retrogradeze. În ce-l privește pe conf. univ. Stelian Paris, de exemplu, raportorii externi ARACIS au menționat că nu au putut verifica dacă acesta a fost într-adevăr reprezentantul partenerului român în proiectul "Medicina dentară complementară" și că unul din articolele cotate ISI din portofoliul conf. univ. nu îl are ca ultim autor, așa cum eronat apare în fișa cadrului universitar.

La rândul ei, Mihaela Fulea are probleme cu cinci cărți care ar fi apărut în anii 2011 - 2012, a căror existență hardcopy nu a putut fi verificată online sau pe site-ul editurii care le-ar fi publicat. În dreptul lui Constantin Dina, raportul ARACIS menționează că trebuie să refacă total fișa de verificare, în care sunt notate doar punctajele acordate, fără să fie listate lucrările științifice în baza cărora au fost acordați indicatorii profesionali. Și în cazul lui Dina sunt mari probleme cu lucrările publicate, care nu au putut fi verificate pe ISI - Web of Science sau pe pagina revistei care le-a publicat.

Și Ruxandra Mirea are aceleași probleme ca și Constantin Dina la capitolul întocmirii fișei, iar cele cinci materiale publicate de ea în revista „EX PONTO“ nu au fost luate în considerare întrucât comisia de evaluare nu a putut confirma că această revistă este în vreuna din bazele de date care conțin publicațiile care sunt luate în considerare la editarea lucrărilor de specialitate din mediul academic.

Purtătorul de cuvânt al Universității "Ovidius" din Constanța, Valentin Vanghelescu, a declarat că hotărârile adoptate în 26 septembrie de Senatul UOC inițiază un proces mai îndelungat care se va încheia cu decizii privind cariera celor patru cadre universitare. Consiliul Național de Etică va decide, în baza hotărârilor Senatului UOC, dacă celor patru conferențiari li se vor retrage într-adevăr titlurile.

Am încercat să îi contactăm pe toți cei patru profesori, însă singurul care a fost de găsit, Constantin Dina, a refuzat să comenteze decizia Senatului UOC.

Citește și:

„Ovidius“ - Zero transparență privind anularea admiterii la Teologie

Discriminare la deschiderea oficială a anului universitar?

Admiterea din septembrie la Teologie, anulată! Examene reprogramate în galop



12