Pedeapsa cu moartea, aplicată tot mai rar în lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pedeapsa cu moartea, aplicată tot mai rar în lume

Monden 29 Martie 2011 / 00:00 786 accesări

Aplicarea pedepsei cu moartea este în scădere în lume, dar mii de execuţii au avut loc, în 2010, în ţări ca Iran, Coreea de Nord, Yemen, SUA, Arabia Saudită şi China. Cel puţin 527 de pedepse capitale au putut fi înregistrate anul trecut de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, faţă de 714 cel puţin în 2009. Cifrele exclud China, care nu-şi face publice datele cu privire la acest subiect. Potrivit Amnesty, execuţiile în China s-ar număra cu miile! Execuţiile cele mai numeroase au fost înregistrate în Asia şi în Orientul Mijlociu. Iranul a recunoscut 252 de execuţii, anul trecut, printre victime fiind cinci femei şi un minor. Dintre acestea, 14 persoane au fost executate în public. Alte 60 de execuţii au fost contabilizate în Coreea de Nord, 53 în Yemen şi 27 în Arabia Saudită. În SUA, 46 persoane au fost executate, fiind pronunţate 110 condamnări la moarte, cifră ce reprezintă totuşi o treime din pedepsele capitale aplicate la mijlocul anilor ’90.

Unele ţări continuă să pronunţe pedeapsa capitală pentru trafic de droguri, delicte economice, relaţii sexuale în afara căsătoriei şi pentru blasfemie, violând legislaţia internaţională asupra drepturilor omului, care interzice recurgerea la pedeapsa cu moartea, cu excepţia crimelor cele mai grave. În Iran, Pakistan, Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite au fost condamnate la moarte persoane care aveau sub 18 ani în momentul faptelor, încălcându-se reglementările internaţionale. Amnesty International îşi exprimă regretul, de asemenea, că şase ţări, Bahrein, Belarus, Guineea Ecuatorială, Somalia, Taiwan şi Autoritatea Naţională Palestiniană, au reînceput să practice execuţii.

Anul 2010 a apropiat însă, încă puţin, lumea de o abolire mondială a pedepsei capitale. Mongolia a anunţat un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, considerat un pas important într-o ţară în care aceasta a fost considerată secret de stat. La rândul său, Gabonul a renunţat la pedeapsa capitală, ridicând la 16 numărul ţărilor membre ale Uniunii Africane care au optat pentru abolirea ei. În ultimii zece ani, 31 de ţări au abolit pedeapsa cu moartea în legislaţie sau în practică.



12