Parlamentarii vor primi controversatele pensii speciale de la 1 august. Până acum, circa 600 de foști parlamentari au depus actele pentru a încasa indemnizațiile care se acordă pe lângă pensia de bază. Potrivit calculelor, statul va cheltui lunar aproximativ 200.000 de euro. Aceste pensii se dau în funcție de mandatele pe care fiecare parlamentar le-a avut. Mai exact, pe lângă pensia de stat, un politician cu un mandat va avea de încasat 1.600 de lei, în timp ce, pentru trei mandate, pensia specială ajunge la 6.000 de lei. Românii de rând consideră imorale aceste privilegii și cer printr-o petiție anularea legii care permite acordarea pensiilor speciale.
Pentru parlamentarii români, Crăciunul vine mai devreme. De la 1 august, 445 de foşti deputaţi şi aproape 150 de foşti senatori vor încasa, după împlinirea vârstei standard de pensionare, o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, care se adugă la indemnizaţia pentru limită de vârstă. Astfel, pe lângă pensia de bază, deputații și senatorii care au fost doar pentru un mandat în funcţie vor mai lua, lunar, 1.600 de lei. Celor cu două mandate li se va suplimenta pensia cu 3.100 de lei, iar cei cu trei mandate vor lua de la stat în jur de 6.000 de lei. Calculele administratorilor din Senat şi Camera Deputaţilor arată că ar fi nevoie de în jur de 250.0000 de euro în fiecare lună doar pentru pensiile foştilor aleşi. Asta înseamnă cheltuieli de peste 1 milion şi jumătate de euro până la finalul anului. Iniţial, parlamentarii au cerut banii de la Guvern, în urma rectificării bugetare, însă reprezentanţii Ministerului de Finanţe le-au transmis aleşilor că nu au de unde să le dea fonduri în plus. Așa că aceștia au scormonit prin bugetul Parlamentului și au constatat că, „printr-o minune“, au făcut economii și își pot asigura pensiile speciale. „Nu cerem niciun ban de la Guvern la rectificarea bugetară, avem noi. Ne-au rămas bani necheltuiţi. Guvernul trebuie să modifice legea la rectificare, aşa încât să ne dea voie să transferăm banii de la un capitol la altul”, au declarat pentru „Jurnalul Naţional“ surse din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.
Într-o țară normală, poate că aceste pensii speciale ale parlamentarilor ar fi fost ceva obișnuit, în condițiile în care anii petrecuți în Parlament nu sunt considerați de stat ca vechime în muncă. Pe de altă parte, însă, ținând cont de faptul că milioane de oameni abia trăiesc de pe o zi pe alta, iar miniștri din Guvernul Cioloș ne-au spus ba să muncim pe doi lei, ba că trebuie să strângem cureaua pentru că „statul e prea gras“, acordarea acestor pensii speciale este o inechitate față de români. Mulți, și pe bună dreptate, au spus că este o nesimțire din partea politicienilor să beneficieze de două pensii, una pentru munca prestată de-a lungul vieții, iar alta pentru activitatea în Parlament. Alții au reacționat lansând pe site-ul http://www.petitieonline.com o petiție online în care cer anularea legii pensiilor speciale pentru parlamentari. Postată în luna martie a acestui an, petiția a strâns până în prezent peste 51.000 de semnături și peste 64.000 de comentarii. „Cred că este o petiție de bun simț. Parlamentarii au exagerat, deoarece au deja foarte multe beneficii. Cu acești bani ar putea mări pensiile sau salariile profesorilor și medicilor“, se arată într-unul dintre comentarii. Un alt cetățean spune că a lucrat la mină în condiții grele și nu știa dacă mai iese de acolo, iar „acești oameni (parlamentarii, n.r.) dorm ziua mare în Parlament și vor pensii speciale“. De asemenea, o româncă spune că este „pur și simplu revoltată pentru ceea ce se întâmplă în țara aceasta din cauza unei găști de oportuniști care se cred nemuritori și îndreptățiți în tot ce-i avantajează în detrimentul poporului român“. „Oamenii le-au acordat deputaților și senatorilor onoarea de a-i reprezenta în Parlament și NU de a-i sfida și umili în același timp. Le transmit pe această cale: puneți mâna urgent și citiți poezia „Noi vrem pământ“ de George Coșbuc. Este inspirată din realitate... luați aminte, ciocoi pribegi!“, a mai scris femeia.