Pentru cititori, „Raiul” se deschide sâmbătă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Noaptea bibliotecii”, de Ziua Dobrogei

Pentru cititori, „Raiul” se deschide sâmbătă

Cultură 09 Noiembrie 2015 / 17:39 1165 accesări

Sâmbătă sunt programate și tururi de bibliotecă, cu vizitarea inclusiv a depozitelor de carte și a documentelor din colecțiile speciale

Sâmbătă sunt programate și tururi de bibliotecă, cu vizitarea inclusiv a depozitelor de carte și a documentelor din colecțiile speciale

Biblioteca Județeană va putea fi vizitată în nocturnă, sâmbătă, între orele 16.00 - 24.00

Biblioteca Județeană va putea fi vizitată în nocturnă, sâmbătă, între orele 16.00 - 24.00

„Eu întotdeauna mi-am imaginat Raiul ca pe o imensă bibliotecă”, spunea scriitorul argentinian Jose Luis Borges. Nu puțini sunt aceia care visează la un astfel de paradis, care să fie deschis oricând și în care să ai acces la orice carte. Constănțenii care fac acest exercițiu de imaginație vor putea pătrunde în „filiala” de la Marea Neagră a acestui paradis terestru într-o zi de tihnă, de sărbătoare, când bibliotecile sunt de obicei închise: sâmbătă, pe înserat, de la ora 16.00 până la miezul nopții. Evenimentul mult așteptat este prilejuit de o mare sărbătoare națională, Ziua Dobrogei, celebrată pe 14 noiembrie.

În acest interval, la Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman” vor avea loc lansări de carte, expoziţii, ateliere de creație, proiecţii de film, teatru şi alte tipuri de activităţi cultural-artistice, pentru toate vârstele.

În avanpremiera evenimentului, începând cu ora 15.30, pe platoul din fața Bibliotecii va avea loc o reconstituire istorică a luptelor dintre daci și romani, realizată de Asociația Culturală Tomis din Constanța. Vineri, în ajunul „Nopții bibliotecilor”, la BJC va fi prezent cunoscutul grafician constănțean Alexandru Ciubotariu, alias Ciubi sau Pisica Pătrată, care va picta un perete al Sălii de referințe generale. Sâmbătă, în holul central, va fi prezentat un film al evenimentului.

„AMNISTIE” PENTRU UITUCI Cei care au cam uitat „să calce” pe la Bibliotecă, invocând eternul „Nu am timp”, sau cei care nu și-au returnat demult cărțile împrumutate vor fi „iertați”, fiind scutiți de penalități la returnarea volumelor întârziate. Cei interesați pot să-și facă un permis gratuit pentru accesul la serviciile Bibliotecii sau și-l pot înlocui pe cel vechi.

CĂRȚI ÎN DAR De asemenea, cei prezenți la „Noaptea bibliotecii” vor primi cărți în dar. Între orele 16.00 - 24.00, se poate face lectură după pofta inimii în sălile Bibliotecii sau se poate comunica cu lumea întreagă prin internet, în sala Biblionet. Sunt programate și tururi de bibliotecă, cu vizitarea inclusiv a depozitelor de carte și a documentelor din colecțiile speciale. Mai mult, la sălile de lectură de la etajul al II-lea, se vor pune la dispoziție, pentru răsfoit și citit, publicațiile nou-intrate în colecțiile Bibliotecii. În holul central al BJC se va prezenta un colaj cu imagini ale unor documente despre Dobrogea.

Evenimente pentru cei mari și pentru cei mici au loc din oră în oră și chiar mai des. Programul complet al manifestării îl puteți citi în ediția online a cotidianului „Telegraf”.

Startul manifestărilor se dă, de la ora 16.00, în holul Bibliotecii, cu expoziția de carte și documente „1878 - Renașterea Dobrogei”, prezentată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și dr. Virgil Coman.

De la ora 16.30, în sala de literatură „Liliana Lazia”, de la etajul al II-lea, se va lansa ediția anastatică a volumului „O țară din povești: Dobrogea”, de Ioan Simionescu. Lucrarea va fi prezentată de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și Silvia Țigmeanu, cu participarea prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu.

La 17.00 începe „Ora de lectură pentru copii”, la Secția pentru copii și tineret, de la etajul I. De la aceeași oră, în holul BJC va demara... „Vânătoarea de comori”, adică un inedit tur al Bibliotecii sub formă de concurs. Simultan se va desfășura, în Sala de referințe generale, de la parter, un atelier de obiecte decorative (flori, brățări, salbe) pentru copii. Prichindeii sunt apoi așteptați, de la ora 17.30, la etajul II, în aula Bibliotecii, să urmărească spectacolul „Povestea porcului”, susținut de Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”.

De la ora 18.00, la Secția pentru copii și tineret, de la etajul I, va avea loc un atelier de quilling pentru copii, iar mai sus, în sala de literatură „Liliana Lazia”, de la etajul II, se va lansa volumul „Scânteia de la Praga”, de Andrei Tinu, în prezența autorului.

De la ora 18.15, în Sala de referințe generale, de la parter, adolescenții și tinerii sunt invitați să participe la ateliere de semne de carte și legare de carte.

De la ora 19.30, în aula Bibliotecii, studenții Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, sub îndrumarea lect. univ dr. Dana Trifan Enache, vor oferi „Hapuri de râs”.

În același loc, de la ora 20.15, este programat un moment muzical, dublat de dansuri de societate.

După aceea, de la ora 21.00, în aula Bibliotecii va fi proiectat filmul „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu sprijinul Direcției Județene de Distribuție și Exploatare a Filmelor Constanța.

Citește și:

„Repere dobrogene”, în prag de sărbătoare

Ziua Dobrogei, celebrată pentru prima dată ca sărbătoare națională

Mirajul lecturii în.... nocturnă

Cultură în nocturnă, la Biblioteca Judeţeană

Sute de constănţeni au vizitat Biblioteca Judeţeană în... nocturnă



12