Pericolul lucrărilor nesemnalizate. Cum e situația la Constanța?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce spun normele și cum se sancționează nerespectarea lor

Pericolul lucrărilor nesemnalizate. Cum e situația la Constanța?

Administrație 03 Noiembrie 2015 / 19:00 1248 accesări

În mod normal, o lucrare de pe domeniul public semnalizată corespunzător trebuie să fie înconjurată de indicatoare reflectorizante

În mod normal, o lucrare de pe domeniul public semnalizată corespunzător trebuie să fie înconjurată de indicatoare reflectorizante

De foarte multe ori, experiența ne-a arătat că numai în momentul în care se produc adevărate tragedii realizăm cât de periculoasă este mentalitatea „las' că merge și așa!” și că încălcarea unei legi poate ucide. La fel ca în cazul recentei tragedii de la clubul „Colectiv“, când moartea a zeci de oameni a scos la iveală sute de nereguli, după decesul polițistului care făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea au fost descoperite o mulțime de nelegalități și probleme. Amintim că, în 20 octombrie, polițistul Bogdan Cosmin Gigină a murit după ce după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze, în timp ce se afla în misiune, în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Decesul lui Gigină a scos de sub preș o grămadă semnificativă de abuzuri și ilegalități. Dincolo de motivele îndoielnice pentru care Oprea se deplasa cu o coloană oficială de la restaurant până acasă, decesul polițistului căzut în groapă ne-a adus în atenție un adevăr pe care îl știm, dar pe care avem tendința să îl ignorăm: pericolul lucrărilor nesemnalizate corespunzător.

CONTROALE Ca după orice tragedie, în urma decesului polițistului, autoritățile locale din toată țara au pornit la vânătoare de gropi nesemnalizate corespunzător, pentru ca asemenea nenorociri (care puteau fi prevenite ușor cu puțin mai multă vigilență) să nu se repete. Și la Constanța s-au intensificat verificările în ultimele două săptămâni. După cum era de așteptat, unii au fost prinși pe picior greșit. „În urmă cu două săptămâni am aplicat 7 amenzi unor constructori care nu și-au semnalizat lucrările. Dar cei sancționați și-au dat seama că încălcările lor sunt grave și că este mai ieftin să se pună la punct decât să conteste amenda, de exemplu. În ultima săptămână nu am mai aplicat nicio sancțiune, semn că oamenii au înțeles cât de gravă poate fi o asemenea abatere”, a spus directorul executiv adjunct al Poliției Locale Constanța, Ionuț Pripiși.

CE ÎNSEAMNĂ LUCRARE SEMNALIZATĂ? Pripiși a mai explicat că, potrivit normelor în vigoare, o lucrare de pe domeniul public trebuie să fie semnalizată cu indicatoate reflectorizante și, pe timp de noapte, este recomandată utilizarea lămpilor. De asemenea, orice groapă trebuie să fie îngrădită măcar cu o bandă specială, în culori puternice. Pentru nerespectarea acestor reguli, amenzile sunt cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei, în funcție de gravitatea abaterii. „Cuantumul sancțiunii se stabilește în funcție de mai mulți factori. De exemplu, suprafața sau lungimea gropii sau șanțului nesemnalizat. Pentru o lucrare nesemnalizată lungă de un metru, amenda este mai mică decât pentru una de 100 de metri”, a mai explicat Pripiși. După ultimele controale ale Poliției Locale, nu au mai fost identificate lucrări nesemnalizate în oraș. Totuși, dacă vedeți prin oraș gropi sau șanțuri fără indicatoare corespunzătoare, puteți reclama acest lucru la Poliția Locală, sunând la numărul de telefon 0241.484.200. Puteți sesiza, de asemenea, și redacția „Telegraf”, la numărul de telefon 0241.488.340.

Citește și:

Soţia poliţistului mort rămâne şi fără casă?



12